EU: kredietbeoordelaars als S & P's laten veel steken vallen

De kredietbeoordelaars leveren slecht werk. Met name in de beoordeling van overheidsschulden laten zij steken vallen, zegt de Europese toezichthouder European Securities and Markets Authority (ESMA). Vrijdag besloot Standard & Poor's nog de rating voor Nederland te verlagen van 'triple A' naar 'AA+'.

AMSTERDAM - De drie belangrijkste kredietbeoordelaars Moody's, Standard & Poor's en Fitch slagen er onvoldoende in beslissingen over veranderingen geheim te houden voor ze officieel worden gepubliceerd, stelt de ESMA. Daarnaast is sprake van belangenverstrengeling en geven de bureaus te veel verantwoordelijkheid aan medewerkers op een lager niveau.

De kredietbeoordelaars liggen al onder vuur sinds de crisis van 2007. Toen werd hun juist verweten te hoge ratings te hebben gegeven aan zogenoemde rommelhypotheken. Ze kregen ook de schuld van het instorten van de markt voor Grieks schuldpapier in 2010 omdat ze toen te snel waren geweest met afwaarderingen. In die tijd werd gesproken over de oprichting van een vooraanstaande Europese kredietbeoordelaar naast de drie Amerikaanse, maar tot nu toe kwam daar weinig van terecht. Wel staan Moody's, S&P en Fitch sinds 2011 onder toezicht van de ESMA. In maart bekritiseerde de toezichthouder al de methodes die de drie gebruiken om de kredietwaardigheid van banken vast te stellen. Het verhogen of verlagen van de ratings heeft invloed op de rentes die landen, banken of bedrijven op hun schuld moeten betalen.

ESMA deed het onderzoek tussen februari en oktober. Toen werd ontdekt dat 'verschillende derde partijen al op de hoogte waren van veranderingen van de ratings voordat die werden gepubliceerd'. Gezien de koersgevoeligheid van deze informatie zou dat absoluut niet mogen. Daarom is het noodzakelijk dat gebruikers erop kunnen vertrouwen dat de ratingsbureaus adequate systemen hebben om te zorgen dat de ratings 'grondig en vrij van belangenverstrengeling zijn en tijdig worden gepubliceerd'.

De laatste tijd lijken de markten zich overigens minder van de oordelen aan te trekken. Nadat de VS en Frankrijk hun triple A hadden verloren, ging de rente eerder omlaag dan omhoog. En ook op het rendement op Nederlandse staatsleningen is de verlaging van vrijdag niet van invloed geweest.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden