EU kiest Duitser voor Kosovo-overleg

De Europese vertegenwoordiger voor het driemanschap dat het Kosovo-overleg gaat voeren, is gekozen: de Duitse diplomaat Wolfgang Ischinger. Hij zal in naam van de 27 EU-landen, samen met een Amerikaanse en Russische collega , onderhandelen over de status van de Servische provincie Kosovo....

ReutersAFP en AP

Dat heeft Javier Solana, buitenlandcoördinator van de EU, zondagavond bekendgemaakt.

Ischinger (61) is de Duitse ambassadeur in Groot-Brittannië. In 1995 was hij afgevaardigde op de internationale conferentie van Dayton, waar het vredesakkoord voor Bosnië werd gesloten. Later werd hij ambassadeur in de VS.

De Kosovo-Albanezen reageerde enthousiast op zijn aanstelling. ‘Er zijn weinig Europese diplomaten die de Balkan en Kosovo beter kennen dan Ischinger’, schreef de Kosovaarse krant Koha Ditore.

Het driemanschap zal het overleg voeren tussen Servië en Kosovo, nadat de Verenigde Naties er maandenlang niet in slaagden een voor alle partijen aanvaardbare resolutie op te stellen. Maandag waarschuwden Kosovo-Albanese politici dat het driemanschap voor hen het laatste overleg is.

‘We beschouwen dit als het laatste uitstel en zullen geen nieuwe deadlines accepteren’, zei president Fatmir Sedjiu. ‘We benadrukken dat de onafhankelijkheid van Kosovo niet voor onderhandeling vatbaar is.’

Die onafhankelijkheid wil Servië absoluut niet. De Servische minister van buitenlandse zaken Vuk Jeremic, die afgelopen weekend op bezoek was bij zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice, presenteerde daarom een Servisch achtpuntenplan, als basis voor het nieuwe overleg. Punt vier: ‘de breedst mogelijke autonomie voor Kosovo’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden