EU-kandidaat PVV haakt af wegens 'foute figuren'

Europarlementariër en beoogd lijsttrekker Lucas Hartong heeft zich vorige maand teruggetrokken van de PVV-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen omdat hij niet wil samenwerken met 'foute figuren' van extremistische partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ.

PVV-Europarlementarier Lucas Hartong (links) tijdens de presentatie van een rapport over de Hedwigepolder. Rechts de eigenaar van de Hedwigepolder, de Vlaming Gery de Cloedt.Beeld anp

Hartong zegt dit vandaag in een interview in de Volkskrant. 'Ik heb me altijd gedistantieerd van extreme elementen. Het is moeilijk laveren, als je daarmee gaat samenwerken.'

Geert Wilders reisde de afgelopen tijd door Europa om steun te vinden bij andere rechts-nationalistische partijen. Hij haalde voorvrouw Marine Le Pen van het Front National naar Den Haag om hun gemeenschappelijkheid te onderstrepen.

Voor het Front National is de samenwerking met de PVV van groot belang, zei Marine Le Pen onlangs tijdens een perslunch in Parijs. Voor een fractie in het Europees Parlement zijn partijen uit zeven landen nodig. Behalve met de PVV werkt het Front nu samen met het Vlaams Belang, de FPÖ en de Zweden Democraten. 'We komen nog partijen tekort, maar ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken', aldus Le Pen.

Neonazi's
Met al deze partijen, en met de Italiaanse Lega Nord, heeft Wilders tijdens zijn Europese reis gesproken. Alleen met een stevige fractie in het Europees Parlement valt iets te bereiken, is zijn standpunt.

Lucas Hartong is de eerste PVV'er die begint over het gevaar van samenwerken met 'neonazi's en dat soort mensen'. Hij zegt: 'De FPÖ blijft een partij die is opgezet door oud-SS'ers, daar kun je niet omheen. En een van de mensen van de Zweden Demokraten heeft de Hitlergroet gebracht. Die is vervolgens uit de partij gezet, maar toch. Dat is een van de redenen voor mij geweest om afstand te nemen. Ik zie dat niet zitten.'

Hartong werd gezien als kandidaat-lijsttrekker nadat Laurence Stassen uit de PVV was gestapt. Voor haar, en voor enkele andere partijgenoten, waren de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen ('minder, minder') de aanleiding, vertelt hij. Zelf heeft Hartong daar geen moeite mee, omdat de uitspraken door Wilders later zijn genuanceerd. Hij zegt uitdrukkelijk niet met de PVV te breken.

Woede
Geert Wilders heeft zich altijd afgezet tegen extreem-rechts. Suggesties dat hij er iets mee te maken heeft doen hem in woede ontsteken, zoals na de opmerking van fractieleider Alexander Pechtold van D66, vorig jaar in de Tweede Kamer, dat er met nazistische vlaggen was gezwaaid tijdens een PVV-demonstratie in Den Haag.

PVV-leider Geert Wilders ontvangt de voorzitter van het Franse Front National, Marine Le Pen, op het Binnenhof.Beeld anp

Ook benadrukt Wilders dat Marine Le Pen niet de extremistische lijn voortzet van haar vader. Dat mag zo zijn, zegt Hartong, maar onderwijl staat Jean-Marie Le Pen nog steeds op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. 'In mijn persoonlijke kring kan ik het niet meer uitleggen, dat ik met papa Le Pen in één fractie zit. Ik kan niet normaal omgaan met dubieuze types.'

Geloof
Marine Le Pen voert consequent een strategie van dédiabolisation ('ontdemonisering'). Viel haar vader regelmatig op een antisemitische uitspraak te betrappen, zij streeft goede betrekkingen met Israël na. Ze belijdt geregeld haar geloof in de Franse Republiek. Iedereen kan Fransman zijn, ongeacht afkomst, mits hij de waarden van de Republiek onderschrijft. Die lijn geeft haar ruimte om van leer te trekken tegen fundamentalistische moslims en criminele vreemdelingen, zonder racistische of xenofobe taal te gebruiken.

'Minder Marokkanen'-uitspraken als die van Wilders wil het Front vermijden: die zijn gericht tegen alle leden van een bevolkingsgroep, ongeacht hun gedrag. Wilders' uitlating drong door tot de Franse kwaliteitskranten, maar baarde weinig opzien. Voor het Front is ze geen aanleiding de samenwerking met de PVV te heroverwegen, zegt Ludovic de Danne, Europees woordvoerder van Marine Le Pen.

Vandaag in de Volkskrant: 'Sind Sie von den Wilders Gruppe?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden