Analyse Brexit-stemming

EU kan Britten meer tijd geven (al ziet ze geen logica meer in hun strategie)

Brussel deed Londen maandag een laatste handreiking om het nakende vertrek (29 maart) van het Verenigd Koninkrijk uit de EU ordelijk – met een akkoord, zonder chaos – te laten verlopen. In een gezamenlijke brief aan de Britse premier May beloofden EU-president Tusk en voorzitter Juncker van de Europese Commissie dat ze geenszins van plan zijn het Verenigd Koninkrijk met een Brexitakkoord in een juridisch korset te naaien.

Brexit voor-en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar. Beeld Getty Images

Veel invloed op het Britse parlement zal de brief niet hebben, beseffen EU-ambtenaren. Zij zijn dan ook al weer wekenlang bezig met de volgende stappen. De eerste is: wachten. May moet immers als het Brexitakkoord dinsdagavond wordt weggestemd van haar eigen parlement binnen drie dagen met een alternatief (plan B) komen. Daar wil Brussel zich niet mee bemoeien, de EU heeft het opgegeven logica in de Britse Brexitstrategie te ontwaren.

Als May om extra tijd vraagt – stap twee: ‘tijd kopen’ om een oplossing te verzinnen – moeten de andere 27 EU-landen daar unaniem mee instemmen. Een paar maanden uitstel van de Brexit is mogelijk, al stuit het op praktische problemen met de Europese verkiezingen eind mei. Niemand wil dat het Verenigd Koninkrijk daar alsnog aan meedoet, juristen onderzoeken hoe dit probleem opgelost kan worden.

De EU27 zijn alleen bereid tot uitstel als Londen garandeert dat er daarna ook echt een besluit komt over het vertrek uit de EU. Extra tijd dus in ruil voor een in marmer gebeiteld exitplan. Over het terugdraaien van de Brexit (stap drie), zijn de meeste betrokkenen in Brussel vrij kort: leuk als toekomstbespiegeling over de EU in 2050.

Het enige andere scenario waarover (louter binnenskamers) wordt gefilosofeerd, is dat Ierland bereid zou zijn tot vergaande concessies inzake Noord-Ierland (dat met Groot-Brittannië uit de EU stapt) waardoor een soepeler grensregeling – voor Londen de steen des aanstoots in het Brexitakkoord – mogelijk is. Maar vooralsnog geeft Dublin geen enkele aanwijzing op deze manier grote broer Londen te hulp te schieten.

De vraag is niet of May verliest, maar hoe dramatisch

Het belooft een doldwaze dinsdag te worden in Londen: het Britse parlement stemt vanavond over het Brexit-akkoord met de EU. Met een laatste offensief probeerde premier May maandag nog stemmen te winnen, maar de kans dat ze verliest is nog steeds groot.En wat dan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden