EU: hypotheekrenteaftrek aanpakken goede stap

De Nederlandse economie is uit balans, maar de situatie is niet excessief. Dat concludeert de Europese Commissie in een woensdag uitgebrachte analyse. Brussel blijft zich wel zorgen maken over de Nederlandse huizenmarkt. De commissie maakt er dan ook geen geheim van dat zij er voorstander van is om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. De maatregelen die het kabinet wil nemen vormen 'een goede stap'.

Redactie
Olli Rehn. Beeld AP
Olli Rehn.Beeld AP

'Alle initiatieven die de fiscale stimulans voor het aangaan van een schuld wegnemen en/of het aflossen van hypothecaire leningen stimuleren, zijn gerechtvaardigd', zo luidt het in de analyse van de Nederlandse economie. Nederland moet de analyse meenemen in het nationaal hervormings- en bezuinigingsplan voor 2014 dat eind april naar Brussel moet worden gestuurd. De Commissie komt dan een maand later met landenspecifieke aanbevelingen.

Door de hypotheekrenteaftrek hebben veel Nederlanders zich in verhouding tot hun inkomen relatief diep in de schulden gestoken. In eerste instantie stuwde dit de huizenprijzen, maar door de crisis zijn deze fors gedaald. Huiseigenaren zien de waarde van hun woning afnemen, maar de hypotheek niet. Eurocommissaris Olli Rehn - die de Europese begrotingsdiscipline bewaakt - noemde de problemen op de Nederlandse woningmarkt specifiek tijdens een persconferentie woensdag. 'De problemen drukken de binnenlandse consumptie', aldus Rehn. Nederland moet maatregelen nemen op de woningmarkt om huishoudens en regering 'minder kwetsbaar' te maken en de huursector te stimuleren.

Volgens het rapport is de uitdaging voor het kabinet verder om 'de financiële balans op orde te brengen, het vertrouwen te herstellen en groei te bewerkstellingen'. Om dat te doen moet Nederland zich richten op innovatie en zijn concurrentievermogen versterken.

Bedreiging
De Commissie concludeert ook dat de economie in Spanje en in Slovenië 'excessief' uit balans is. Deze landen zullen snel maatregelen moeten treffen om uit de problemen te komen. De economieën van de andere 11 landen (België, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Italië, Hongarije, Malta, Nederland, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk) zijn ook 'uit balans', maar de situatie is daar veel minder zorgwekkend.

In Spanje gaat het om de hoge binnenlandse en buitenlandse schulden die een serieuze bedreiging zijn voor groei en financiële stabiliteit. De maatregelen die Spanje en de EU tot nu toe hebben genomen, hebben resultaten geboekt en het directe risico verkleind. Maar de steeds oplopende werkloosheid, de verder inkrimpende economische activiteit en de noodzaak om steun te krijgen onder de bevolking om de bankensector overeind te helpen, leggen de kwetsbaarheid van de Spaanse economie bloot, aldus Brussel.

In Slovenië is het de financiële sector die Brussel zorgen baart. In het euroland kampen veel banken met slechte leningen. Bovendien helpt de economische structuur van het land niet. In Slovenië is veel in handen van de staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden