EU houdt verdrag met Oekraïne op tafel

Brussel hoopt nog altijd dat Oekraïne voor toenadering tot Europa kiest. Het zogeheten associatieverdrag dat de EU en Oekraïne deze week moeten gaan ondertekenen, blijft op tafel liggen. Dat verklaarden EU-president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maandag.

Redactie
Pro-EU-demonstrant in Kiev. betogers en politie raakten vandaag wederom slaags in de hoofdstad. Beeld REUTERS
Pro-EU-demonstrant in Kiev. betogers en politie raakten vandaag wederom slaags in de hoofdstad.Beeld REUTERS

Volgens de twee EU-leiders biedt het verdrag de beste mogelijkheid om de economische situatie in Oekraïne te ondersteunen en het land verder te hervormen en te moderniseren. 'Om zo een stabiele en welvarende toekomst voor alle Oekraïners op te bouwen.'

Het verdrag moet leiden tot nauwere economische en politieke banden tussen Oekraïne en de EU. Dat is niet naar de zin van buurland Rusland, dat sterke druk heeft uitgeoefend op Kiev om niet naar het Westen af te drijven. Die druk lijkt gewerkt te hebben. De Oekraïense regering heeft de voorbereidingen voor het verdrag opgeschort. Massale protesten volgden hierop van zowel tegen- als voorstanders.

EU-leiders keuren druk Rusland af
'Bewust van de externe druk op Oekraïne geloven wij dat overwegingen voor de korte termijn niet opwegen tegen de voordelen van dit akkoord op lange termijn', aldus Van Rompuy en Barroso. Oekraïne dwingen tot ondertekenen, daar voelen de twee EU-leiders niets voor. Zij wijzen er wel op dat de Oekraïense burgers de afgelopen dagen hebben laten zien dat zij de 'Europese vereniging' begrijpen en omarmen.

Van Rompuy en Barroso keuren de acties van het Kremlin dan ook af. 'Sterkere banden met de EU gaan niet ten koste van relaties die onze partners hebben met hun andere buren, zoals Rusland.'

Pro-EU-betogers slaags met politie
Politie en betogers die willen dat Oekraïne aansluiting zoekt bij de EU, zijn vandaag opnieuw slaags geraakt in de hoofdstad Kiev. De betogingen zijn onder meer op het centrale Onafhankelijkheidsplein en bij een regeringsgebouw. De politie zette traangas in tegen demonstranten.

Na een massale demonstratie zondag verzamelden zich maandag opnieuw duizenden mensen om te betogen. De betoging van zondag was de grootste sinds de zogeheten Oranjerevolutie in 2004.

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden