EU-hof sterkt Cameron in strijd tegen 'uitkeringstoerisme'

Werkschuwe Europese migranten hebben geen automatisch recht op een uitkering. Deze uitspraak van het Europese hof, die bestaand beleid verduidelijkt, is door de Britse regering dinsdag als een baanbrekende zege opgevat. Volgens premier David Cameron steunt het oordeel zijn strijd tegen 'uitkeringstoerisme'.

Patrick van IJzendoorn
De Britse premier David Cameron op het 'Lord Mayor's Banquet' 10 november. Beeld reuters
De Britse premier David Cameron op het 'Lord Mayor's Banquet' 10 november.Beeld reuters

Tegelijkertijd betekent het ironisch genoeg een voortijdig einde aan zijn strijd tegen het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie.

De uitspraak volgde op een zaak die een 25-jarige Roemeense immigrant voerde tegen een arbeidsbureau in Leipzig. Volgens de ambtenaren ondernam Elisabata Dano, die sinds 2010 in de Duitse stad woont, geen enkele moeite om een betaalde betrekking te vinden. Om die reden weigerden ze haar sociale bijstand te geven. Hierop begon de jonge vrouw een slepende procedure die uiteindelijk terechtkwam bij de Europese rechters in Luxemburg.

Zij gaven de autoriteiten gelijk. Volgens het Hof heeft de Roemeense geen recht op vestiging omdat zij onvoldoende middelen van bestaan heeft en nooit heeft gewerkt. Het vrije verkeer van personen, zo luidt het oordeel, staat niet gelijk aan het recht om zomaar in den vreemde steun te trekken. De Europese Commissie heeft de uitspraak met vreugde ontvangen en hoopt dat dit voor duidelijkheid zorgt in de lidstaten, die meer bewegingsvrijheid hebben dan ze soms denken.

Uithalen naar Brussel

Dat geldt zeker in het geval van het Verenigd Koninkrijk, dat relatief ruimhartig is jegens migranten die uitkeringen aanvragen. Na een verblijf van drie maanden kunnen ze reeds aanspraak doen op belastinggeld, ook wanneer ze nog niet hebben gewerkt. Anders dan de meeste andere Europese landen hebben de Britten geen koppeling tussen betaalde premies en de hoogte van een uitkering. Sowieso leggen landen als Italië en Frankrijk de drempel veel hoger.

Opgejaagd door de opkomst van de radicale eurosceptici van UKIP zint de Conservatief-liberale regering van Cameron al tijden op het aan banden leggen van 'uitkeringstoerisme'. In plaats van het eigen systeem te verscherpen, halen ministers met regelmaat uit naar Brussel. Dankzij deze 'baanbrekende' uitspraak ligt de bal weer in Londen. In een eerste reactie kondigde Cameron aan de uitspraak te zullen gaan 'bestuderen'.

Voor Cameron is er ook een schaduwzijde. Het misbruik van de sociale zekerheid is zijn voornaamste argument om het vrije verkeer van personen, een van de fundamenten onder de Unie, te beperken. Nu duidelijk is geworden dat de lidstaten ruimte hebben om dat misbruik aan te pakken, is de toch al kleine kans dat hij medestanders vindt vrijwel tot nul gereduceerd. Dat was anders geweest als de Roemeense Dano gelijk had gekregen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden