EU-hof haalt Hamas van terreurlijst

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft vandaag bepaald dat de Palestijnse organisatie Hamas van de Europese terreurlijst wordt verwijderd. De maatregelen tegen Hamas, zoals het bevriezen van financiële tegoeden, blijven wel van kracht.

Palestijnse strijders van de militaire tak van Hamas poseren met vlaggen en wapens tijdens het 27ste jubileum van de organisatie in Gaza-Stad. Beeld epa

Hamas wordt om procedurele redenen van de lijst met terreurorganisaties gehaald. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat de plaatsing op de lijst gebaseerd is op berichten in de media en op internet en niet op 'daden onderzocht en bevestigd door de juiste autoriteiten'.

Het hof wees er nadrukkelijk op dat de uitspraak alleen gaat over de procedure die tot de plaatsing op de lijst leidde. De uitspraak is dus 'geen oordeel over de vraag of Hamas moet worden geclassificeerd als terreurgroep'. Om die reden mogen de tegoeden van Hamas-leden in ieder geval de komende drie maanden bevroren worden gehouden, of tot het hoger beroep is afgerond. De EU krijgt dan nog de kans om de bewijsvoering te versterken.

Terreurlijst sinds 2001

Hamas prijkt sinds 2001 op de lijst, die in dat jaar werd aangelegd in reactie op de aanslagen van 11 september dat jaar. Leden van organisaties die op de terreurlijst vermeld worden kunnen in lidstaten van de EU worden vervolgd als terroristen. De terreurlijst maakt deel uit van het gemeenschappelijke veiligheidsbeleid van de EU-lidstaten.

De Palestijnse militante organisatie heeft zich altijd tegen plaatsing verzet. In september 2010 tekende Hamas beroep aan. Daarin noemde de groep een gebrek aan een eerlijk proces. Salah Bardawil van Hamas noemt de beslissing van het Europese Hof 'een sterke, goede verschuiving', daarmee ook doelende op de recente druk vanuit verschillende Europese landen om Palestina officieel als staat te erkennen.

'Deze beslissing corrigeert de grote fout die de Palestijnse opstand verbond aan terrorisme', aldus Bardawil.

Netanyahu: Europese hypocrisie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft er bij de EU op aangedrongen om Hamas op de terreurlijst te houden. Volgens de premier is Hamas 'een moordende terreurorganisatie'. Hij hekelde de beslissing van het hof en noemde dit een 'schokkend voorbeeld van de Europese hypocrisie'.

Het lijkt er volgens Netanyahu op 'dat te veel mensen in Europa, op wier bodem zes miljoen joden zijn afgeslacht, niets hebben geleerd'. Israël blijft zich verdedigen tegen 'de krachten van terreur en tirannie en hypocrisie', aldus de premier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden