EU helpt Spanje immigranten tegen te houden

Spanje krijgt van de Europese Unie meer geld en ondersteuning bij zijn pogingen het aantal Afrikaanse immigranten te beperken dat de Canarische Eilanden probeert te bereiken....

AP

EU-woordvoerder Friso Roscam Abbing zei dinsdag na afloop van overleg tussen de Spaanse vice-premier Maria Teresa Fernández de la Vega en leden van de Europese Commissie dat Brussel Spanje ‘met financiële middelen of operationeel’ zal steunen.

Fernández de la Vega sprak in Brussel met EC-voorzitter José Manuel Barroso, EU-commissaris van Justitie en Binnenlandse Zaken Franco Frattini en buitenlandcoördinator Javier Solana. Het overleg werd belegd in verband met de snelle stijging van het aantal migranten, alleen de afgelopen week al 1.500.

De regering in Madrid verzocht de veiligheidsdienst externe grenzen van de EU (Frontex) een delegatie te sturen naar West-Afrika, waar veel migranten hun reis naar Europa beginnen. Roscam Abbing herhaalde dat de EU al veel doet, in de vorm van het ter beschikking stellen van patrouillevliegtuigen, boten en opvangcentra. Hij zei dat geprobeerd wordt de samenwerking tussen de lidstaten nog te vergroten, om oplossingen te vinden ‘voor wat werkelijk een Europees en niet een nationaal probleem is’.

Frattini heeft de EU-regeringen verzocht plannen te steunen voor een noodfonds, waarop een beroep kan worden gedaan in het geval van een plotselinge, massale migrantenstroom. Hij verzocht daarnaast om een plan voor permanente coördinatie van Europese patrouilles in de Middellandse Zee. Ook landen als Italië, Malta, Cyprus en Griekenland kampen voortdurend met illegalen die proberen hun kusten te bereiken.

Volgens Roscam Abbing komen de meeste migranten momenteel uit Senegal en Mali. De populairste Afrikaanse doorgangslanden zijn Mauritanië en Marokko.

De Senegalese regering liet dinsdag weten ruim 1.500 illegalen te hebben onderschept die over zee op weg waren naar Europa. De Senegalese autoriteiten begonnen vorige week donderdag een operatie om de migranten tegen te houden. Een Senegalese marineofficier, kolonel Jean-Baptiste Faye, zei dat door de blokkade van routes via Mauritanië en Marokko steeds meer migranten zee kiezen vanuit Senegal.

Sinds januari dit jaar heeft Spanje ruim 6.100 migranten aangehouden die op weg waren naar de Canarische Eilanden. Dat zijn aanzienlijk meer dan de 4.751 migranten die in 2005 werden onderschept. De meesten maken gebruik van nauwelijks zeewaardige, open boten, die er soms wekenlang over doen de eilanden te bereiken. Aangenomen wordt dat in 2005 ten minste duizend migranten in de Atlantische Oceaan verdronken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden