'EU helpt de armen slecht'

Europarlementariër Max van den Berg mist samenhang in ontwikkelingsbeleid...

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

'Het is grof en schandalig.' PvdA-Europarlementariër Max van den Berg heeft er geen andere woorden voor. Het ontwikkelingsbeleid van de Europese Unie wordt gedwarsboomd door een aantal obstinate Europees Commissarissen, die zich gesteund weten door enkele cynische lidstaten.

Van den Berg is namens het Europees Parlement 'rapporteur' voor de ontwikkelingsbegroting van volgend jaar. Dat betekent dat hij grote invloed kan uitoefenen op de inhoud van die begroting, een kolfje naar de hand van de oud-topman van Novib. Met de begroting is nog heel wat mis, ondanks de goede bedoelingen van de verantwoordelijke Eurocommissaris, de Deen Poul Nielson.

Al jaren is het Europese ontwikkelingsbeleid een puinhoop, waar ook de Europese Rekenkamer harde noten over heeft gekraakt. Een groot aantal projecten wordt inefficiënt uitgevoerd en er wordt geld over de balk gesmeten.

Nielson liet vorige week weten dat armoedebestrijding centraal moet komen te staan.

'Dat is een mooie intentie', zegt Van den Berg. 'Maar ik zie er niks van terug in de cijfers. De uitgaven voor de bouw van nieuwe wegen bijvoorbeeld zijn dubbel zo hoog als de uitgaven voor verbetering van het onderwijs.' Volgens Van den Berg, oud- PvdA-voorzitter, heeft dat veel te maken met de cultuur binnen de Europese Commissie.

Een ander belangrijk kritiekpunt is het ontbreken van coherentie in het ontwikkelingsbeleid. Feitelijk betekent dit dat de Commissie kapitalen kan uitgeven om arme boeren te steunen, terwijl diezelfde boeren langs een omweg enorm benadeeld worden door dumping van landbouwproducten uit de Unie op hun markten.

Nielson probeert daaraan volgens Van den Berg wel wat te doen. 'Maar hij stuit binnen de Commissie op enorm veel weerstand. Hij heeft collega's nodig die willen meewerken, maar het is niet in het belang van mensen als Landbouwcommissaris Fischler om zich daarvoor in te zetten.'

'Ik ga me in het Parlement ervoor inzetten dat Nielson voldoende steun krijgt. Ik weet dat minister Herfkens er ook zo over denkt. Als zij nog wat gelijkgestemde collega's in de andere lidstaten zover krijgt, kan er op dit punt wel wat verbeteren', meent Van den Berg.

Maar hij geeft tegelijkertijd toe dat ook binnen de lidstaten nog een hele strijd gevoerd moet worden. 'Herfkens zegt dan altijd dat de andere ministers van Ontwikkelingssamenwerking moeten opknokken tegen hun collega's in de kabinetten. Dat geldt overigens ook voor Herfkens zelf. Die moet in Nederland ook opboksen tegen een machtige boerenlobby.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden