EU gooit grens dicht voor Amerikaans genmaïs

De Europese Unie gooit per direct de grenzen dicht voor alle genmais uit Amerika. De EU vreest dat het maïs is vermengd met het verboden maïstype BT-10....

ANP

BT-10 bevat een gen dat een bepaald antibioticum uitschakelt. Het maïstype is per abuis vier jaar lang in de Verenigde Staten geteeld en naar de EU geëxporteerd, zo kwam eind maart aan het licht.

Alleen als de importeur kan aantonen dat een scheepslading genmaïs niet is vervuild met BT-10, mag het de EU binnenkomen. Een test daarvoor is echter nog niet vrijgegeven door de fabrikant van BT-10, het Zwitserse Syngenta.

In praktijk geldt daardoor een importstop op alle schepen met Amerikaans maïs. De VS maken namelijk geen onderscheid tussen wel of niet genetisch aangepaste maïs.

Het betrokken materiaal wordt gebruikt voor veevoer, met name voor varkens. Land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland verwacht hogere prijzen voor alternatieve voedselbronnen. Consumentenvoeding is niet in het geding: de EU importeert daarvoor al lange tijd praktisch geen Amerikaans maïs meer.

De maatregel gaat minstens een halfjaar duren. De Europese Commissie wil de zaak namelijk pas eind oktober opnieuw bekijken.

Europees commissaris Kyprianou reist zondag voor overleg naar de VS. Hij neemt de zaak hoog op. ‘We kunnen en zullen niet toelaten dat gen-materiaal Europa binnenkomt dat niet door onze strenge toelatingsprocedures is gekomen’, aldus de eurocommissaris.

De milieugroepering Friends of the Earth, waarbij Milieudefensie is aangesloten, vindt de importstop op maïs niet genoeg. ‘We moeten hier lessen uit trekken voor andere gen-materialen, zoals soja. Ook daar bestaan eigenlijk geen testen op niet-toegelaten types’, zegt coördinator Geert Ritsema.

De maatregel heeft veel effect op Nederland. Eenderde van de import van VS-genmaïs gaat via Nederland. Dit is jaarlijks een van de drie miljoen ton.

De Amerikaanse ambassade in Brussel is in een schriftelijke reactie minder te spreken. ‘Wij vinden de Europese beslissing om certificaten te eisen voor Amerikaanse maisgluten, overdreven’. De Amerikaanse autoriteiten zeggen wel hun samenwerking met Brussel voort te willen zetten bij het verstrekken van meer informatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden