EU gepasseerd bij verkiezingen Mostar

Tussen vertegenwoordigers van de Moslim-Kroatische federatie en de EU-bestuurders van de stad Mostar is donderdag onenigheid ontstaan over de datum van de gemeenteraadsverkiezingen....

AFP, AP

MOSTAR

Opmerkelijk genoeg had de woordvoerder van de Hoge Vertegenwoordiger Carl Bildt de verschuiving van de verkiezingsdatum naar eind juni ook al aangekondigd, kennelijk zonder ruggespraak met het EU-bestuur. Edward Fox, zegsman van Spaanse burgemeester van Mostar Ricardo Perez Casado, reageerde gepikeerd met een ontkenning van het uitstel van de verkiezingen. Maar de president van de federatie, Kresimir Zubak, sprak dit weer tegen door de maand juni te noemen voor de verkiezingen.

Waarnemers wijzen erop dat de geloofwaardigheid van het veelgeplaagde EU-bestuur van de stad op het spel staat. Een groot obstakel bij de verkiezingen is de vluchtelingenkwestie. Zo lieten de Moslims inzake Mostar weten de stembusgang te boycotten, wanneer vroegere bewoners niet mee mogen stemmen - zoals de EU had bepaald. Daarmee begonnen de problemen.

Mostar, in het zuiden van Bosnië, is al lang een zorgenkind van de internationale gemeenschap. Gedurende een jaar bevochten de Moslim- en Kroatische inwoners van de stad elkaar op felle wijze.

Begin 1994 kwam de strijd onder zware Amerikaanse druk tot een einde en werd de Federatie gevormd. Mostar, altijd beschouwd als de de zwakste plek in die constructie, werd onder bestuur van de EU geplaatst. Uit frustratie over het gebrek aan vooruitgang in de hereniging van de stad gooide EU-burgemeester Hans Koschnick eerder dit jaar de handdoek in de ring.

Tot nu toe hebben de partijen in Bosnië zich redelijk gehouden aan de data zoals die in het kader van het Dayton-vredesakkoord zijn vastgesteld. Dit zou de eerste maal zijn dat iets wordt verschoven, al wordt er door velen openlijk aan getwijfeld of de algemene verkiezingen - volgens Dayton te houden vóór medio september - binnen de vastgestelde periode wel mogenlijk zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.