EU geeft Wallonië laatste kans akkoord te gaan met CETA

De Europese Unie geeft Wallonië tot maandagavond om akkoord te gaan met het Europees-Canadese vrijhandelsakkoord CETA. Dat meldden verschillende Belgische media zondag, na een weekend van laatste onderhandelingen. Als Wallonië maandag niet inbindt, wordt de EU-Canada-top van aanstaande donderdag afgeblazen en gaat de deal niet door.

EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz en de Canadese handelsminister Chrystia Freeland.Beeld epa

Zaterdagochtend zat EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz nog samen met de Canadese handelsminister Chrystia Freeland, die haar terugkeer naar Canada had uitgesteld, en met Waals minister-president Paul Magnette. Freeland zei dat Canada voldoende goede wil had laten zien, en dat de EU-lidstaten nu aan zet waren. 'Canada heeft zijn werk gedaan, de bal ligt nu in het kamp van Europa.'

Na de twee gesprekken toonde parlementsvoorzitter Schulz zich optimistisch: 'Er is in mijn ogen geen enkel probleem dat we niet opgelost krijgen.' Ook de Waalse minister-president Magnette sprak slechts van 'kleine moeilijkheden', maar gaf aan meer tijd nodig te hebben om deze op te lossen. Zonder instemming van Wallonië kan België geen handtekening onder het handelsverdrag plaatsen.

Nadat Wallonië in een 'interpretatieve verklaring' bij het verdrag bijkomende garanties kreeg, blijft er voor de Belgische regio één hinderpaal over: het arbitragetribunaal, dat geschillen tussen staten en bedrijven moet beslechten. Ooit bedoeld om bedrijven tegen onbetrouwbare overheden te beschermen, vreest Wallonië dat dit tribunaal tegenwoordig multinationals te veel macht geeft.

In het verleden was er veel kritiek op dit tribunaal, toen nog ISDS (Investor-State Dispute Settlement), omdat de rechters vaak banden hadden met multinationals en omdat zij de nationale soevereiniteit van landen schonden. Zo claimden energiebedrijven schadevergoeding van Duitsland, toen het land kernreactoren wilde verbieden en zij hun investeringen waardeloos zagen worden.

Op vraag van enkele EU-lidstaten werd het CETA-verdrag in 2014 weer opengebroken om het ISDS te vervangen door een transparanter Investeerdershof: het ICS (Investment Court System). Dit nieuwe ICS krijgt neutrale rechters en een beroepsmogelijkheid, en bevat meer garanties voor de nationale soevereiniteit van staten.

Volgens Wallonië zijn die garanties niet bindend en onvoldoende uitgewerkt, en moet zwart op wit worden gezet dat het algemeen belang altijd boven de investeerdersbelangen staat. Het liefst wil Wallonië conflicten tussen bedrijven en de overheid binnen het nationale rechtssysteem laten behandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden