EU geeft Turkije geen datum voor onderhandelingen

De Europese Unie geeft Turkije geen datum waarop de onderhandelingen over toetreding van het land tot de unie beginnen. Wel zeiden de regeringsleiders van de EU aan het eind van de tweedaagse top in Brussel dat Turkije goede vorderingen maakt bij het scheppen van de voorwaarden om toegelaten te worden...

ANP

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Gurel had eerder vrijdag gezegd dat Turkije zijn banden met de EU zal heroverwegen als in 2003 de gesprekken over toetreding niet beginnen.

De EU-leiders zeiden in hun slotverklaring van de top in Brussel slechts dat de opening van de onderhandelingen dichterbij is gekomen, door de belangrijke stappen die Turkije op politiek en economisch gebied heeft gezet om aan de criteria.

In augustus heeft het Turkse parlement de doodstraf afgeschaft, rechten toegekend aan de Koerdische minderheid en stappen gezet om beperking van de persvrijheid af te bouwen - allemaal eisen die de EU al lange tijd aan Turkije stelde.

Met het achterwege laten van een datum voor onderhandelingen volgen de regeringsleiders de aanbevelingen van de Europese Commissie, die heeft gezegd dat de vereiste rechten van meningsuiting, godsdienst en vereniging in Turkije nog niet voldoende zijn gegarandeerd.

Javier Solana, coordinator buitenlands beleid van de EU, had er donderdag wel bij de regeringsleiders op aangedrongen Turkije een ‘teken van hoop’ te geven.

Turkije is in 1999 met twaalf andere landen als kandidaat voor toetreding aangemerkt. Hoewel het zich als een van de eerste aanmeldde, is Turkije de enige van de dertien die nog steeds geen uitzicht heeft op toetreding.

Tien landen - Polen, Hongarije, Estland, Letland, Litouwen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Cyprus en Malta - zullen op de EU-top van 11 en 12 december in Kopenhagen worden uitgenodigd per 1 januari 2004 toe te treden, terwijl Roemenië en Bulgarije in 2007 hopen te worden opgenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden