NieuwsVenezuela

EU gaat Venezuela straffen voor uitzetten van Europese gezant

De Europese Unie heeft strafmaatregelen aangekondigd tegen Venezuela, omdat EU-gezant Isabel Brilhante Pedrosa dat land moet verlaten. President Nicolas Maduro gaf de EU-gezant maandag opdracht te vertrekken.

Buitenlandredactie
President Nicolas Maduro beschouwt EU-sancties tegen Venezuela als inmenging. Beeld via REUTERS
President Nicolas Maduro beschouwt EU-sancties tegen Venezuela als inmenging.Beeld via REUTERS

De stap van Maduro volgde op de uitbreiding van de EU-sancties tegen Venezuela eerder op maandag. De EU had elf nieuwe hooggeplaatste ambtenaren toegevoegd aan een bestaande lijst van Venezolaanse overheidsfunctionarissen, die Brussel beperkingen oplegt wegens ‘hun rol bij acties en beslissingen die de democratie en rechtsstaat in Venezuela ondermijnen’. Het gaat in totaal om 36 ambtenaren, die een reisverbod opgelegd hebben gekregen en wier vermogens zijn bevroren.

Buitenland-chef Josep Borrell van de EU bekritiseerde Maduro op Twitter vanwege de uitzetting van de Europese gezant. ‘Wij veroordelen en verwerpen de uitwijzing van onze ambassadeur in Caracas en nemen de gebruikelijke noodzakelijke maatregelen van wederkerigheid’, aldus Borrell. Verwacht wordt dat Brussel de Venezolaanse ambassadeur bij de EU ook zal verzoeken te vertrekken.

Dit is gebruikelijk bij zo’n diplomatieke ruzie. De lidstaten moeten echter hun fiat geven aan de oproep tot vertrek. Daarna zal België, gastland van de EU, ervoor moeten zorgen dat de Venezolaanse vertegenwoordiger ook daadwerkelijk het land verlaat.

Maduro beschouwt de Europese sancties als inmenging. ‘Maak je zorgen over je coronavirus, maak je zorgen over racisme in de EU, wees bezorgd over de economische crisis, maar stop Venezuela lastig te vallen!’, had hij eerder gezegd tegen de Russische nieuwssite Sputnik. ‘Handen af van Venezuela, Europese Unie, we hebben genoeg van je kolonialistische opvattingen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden