EU en Rusland onderhandelen over extra import van olie

Leiders van de Europese Unie onderhandelen over een forse verhoging van de olie-import uit Rusland. Diplomaten in Rusland bevestigen een bericht in de Britse zakenkrant The Financial Times dat de Europese Commissie een verdubbeling van de olie-invoer hebben voorgesteld....

Het idee is afkomstig van commissie-voorzitter Prodi, die vorige week contact heeft gehad met de Russische president Poetin. Tegenover bondskanselier Schröder zou Poetin hebben verklaard dat Rusland bereid is om het olietekort in Europa aan te vullen.

Er wordt onder meer gesproken over langlopende contracten voor de import van olie en gas uit Rusland. In ruil daarvoor wil Europa kennis en technologie leveren voor een betere exploitatie van de olievoorraden in Rusland.

Met een dergelijk contract zou Europa minder afhankelijk moeten worden van het oliekartel OPEC. Op dit moment levert Rusland 20 procent van het in Europa gebruikte gas en 16 procent van de olie. Voor Rusland is een afspraak aantrekkelijk. De export van olie en gas is de belangrijkste bron van inkomsten voor de Russische economie.

Een van de breekpunten is de ratificatie van verdrag het Samenwerkingsverband voor Energie, een internationale organisatie die streeft naar samenwerking tussen het westen en de landen uit het voormalige oostblok. Het betreffende verdrag, dat door Rusland wel is ondertekend maar niet geratificeerd, moet de investeringen van westerse oliemaatschappijen beschermen. Zo lang er onzekerheid bestaat over die investeringen zullen westerse bedrijven zich terughoudend opstellen.

De Russische olie-industrie heeft problemen met de oliewinning en vervoer door een gebrek aan geld en kennis. Het verder opvoeren van de productie in Rusland zal bij de huidige stand van zaken zeker een jaar in beslag nemen.

Afgelopen vrijdag onderhandelden de Europese ministers van financiën over het stabiliseren van de olieprijs. Op voorstel van minister Zalm overwegen de lidstaten van de Europese Unie de strategische oliereserves in te zetten om de olieprijs te drukken. Hierover zal half oktober een definitief besluit worden genomen. Er bestaat zorg over de verhoudingen met het oliekartel OPEC. De vrees bestaat dat het kartel speculatie met de oliereserves zal beantwoorden met het inkrimpen van de productie. Ook Amerika gaat olievoorraden inzetten om de prijs te drukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden