Nieuws
‘EU en Londen eens over Noord-Ierland, onder andere douanedeal’, aldus The Times
De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een douanedeal gesloten die een einde kan maken aan het jarenlange geruzie na de Brexit over de positie van Noord-Ierland. Dit meldt de Britse krant The Times op basis van bronnen in Londen en Brussel.
De EU zou hebben ingestemd met een voorstel dat routine grenscontroles op voor Noord-Ierland bestemde goederen overbodig moet maken. Omdat de Britten drie jaar geleden de EU verlieten is de grens tussen Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, en Ierland een buitengrens geworden. Grenscontroles voor goederen waren daarom nodig.
Londen en Brussel maakten in eerste instantie afspraken voor Noord-Ierland, het zogenoemde Noord-Ierse protocol, dat erin voorzag dat controles niet in Ierland plaatsvonden maar tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Maar volgens de Britse regering werkt het protocol niet. Londen vindt dat het tot handelsbelemmeringen leidt en veel bureaucratie.
De spanningen tussen Londen en Brussel liepen vorig jaar flink op omdat de Britse regering met een wet kwam dat de doodsteek zou betekenen voor de afspraken over Noord-Ierland.
Brexit branded ‘complete disaster’ as £100bn a year loss to UK revealed https://t.co/qmiZl5VtAw
— The Independent (@Independent) 1 februari 2023
Ook doorbraak over rol rechters
Met het nu bereikte douaneakkoord, waarover de exacte details nog niet bekend zijn, zou dit conflict zijn beslecht. Volgens The Times zou er ook een doorbraak zijn over wat de rol moet zijn van de Europese rechters bij toezicht op het protocol. Ook hierover wordt sinds de Brexit geruzied. De Britten accepteerden het niet dat het Europees Hof van Justitie een toezichthoudende rol had.
De EU zou nu voor het eerst hebben ingestemd met een meer beperkte rol van het hof. Volgens het nu bereikte akkoord, zouden de Europese rechters zich alleen over kwesties met betrekking tot Noord-Ierland kunnen buigen als een zaak is doorverwezen door rechters in Noord-Ierland. Tot nu toe stelde de EU zich op het standpunt dat de Europese Commissie zaken direct voor het Europees hof kon brengen.
Today, we celebrate the 3rd anniversary of Britain's exit from the European Union. Lady Thatcher would have greatly cheered Brexit. She believed the British people should be freed from the shackles of the EU. Her last book, Statecraft, was an emphatic call for British sovereignty pic.twitter.com/fXp7qMZCDJ
— Nile Gardiner (@NileGardiner) 31 januari 2023