EU eist verklaring asielstop Hongarije

Hongarije is tijdelijk gestopt met het terugnemen van asielzoekers die asiel in het land hebben aangevraagd, maar daarna naar een ander land zijn verhuisd. Volgens EU-regels moet het land waar een asielzoeker voor het eerst asiel heeft aangevraagd, de persoon ook terugnemen. De Europese Commissie eist een verklaring van Hongarije.

Afrikaanse migranten in het Hongaarse plaatsje Szeged. Beeld afp
Afrikaanse migranten in het Hongaarse plaatsje Szeged.Beeld afp

Volgens de Hongaarse autoriteiten is de stop ingelast door 'technische problemen, voor onbepaalde duur.' De Europese Commissie heeft laten weten dat Hongarije moet verklaren wat de aard van de storing is, en wat het land doet om het te verhelpen.

Hongarije is een populaire bestemming geworden voor tienduizenden migranten, voornamelijk uit Servië. Dat behoort niet zoals Hongarije tot de Schengenzone en is geen lid van de Europese Unie. De Hongaarse premier Viktor Orbán openbaarde vorige week plannen om een vier meter hoge muur te bouwen op de Servisch-Hongaarse grens. Eerder wilde hij de 150 kilometer lange grens nog helemaal sluiten.

Geen enkel ander EU-land behalve Zweden heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije, stelt Orbán. Het land telt 10 miljoen inwoners en kreeg toen 43.000 vluchtelingen over de vloer. Dit jaar zijn er 54.000 het land binnengekomen.

Migranten overnachten in Belgrado. Beeld afp
Migranten overnachten in Belgrado.Beeld afp

EU-top

De houding van Hongarije komt niet op een vreemd moment: over twee dagen is er een EU-top over de omstreden herverdeling van migranten over alle EU-lidstaten. Op dit moment komen de meeste vluchtelingen aan in Griekenland en Italië, die de toestroom niet meer aankunnen. Via een verdeelsleutel zouden alle migranten eerlijker verdeeld moeten worden over de lidstaten. Hongarije liet eerder al weten dat het land geen extra asielzoekers meer kwijt kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden