EU eist dat Servië geweld tegengaat

Samenwerkingsakkoord met Unie komt anders in gevaar, zegt Solana...

Van onze correspondent Bert Lanting

BRUSSEL De Europese Unie heeft geëist dat de Servische autoriteiten alles doen om een herhaling te voorkomen van de rellen van donderdag, toen Servische demonstranten uit woede over de erkenning van Kosovo westerse ambassades aanvielen. Uit voorzorg besloten de VS een deel van hun ambassadepersoneel uit Belgrado weg te halen.

EU-buitenlandcoördinator Javier Solana waarschuwde dat nieuwe incidenten de kans zullen verkleinen dat de EU-landen een samenwerkingsakkoord met Servië tekenen. ‘Het leidt nergens toe als er onbeheerste maatregelen worden genomen tegen de missies van belangrijke EU-landen die moeten helpen de Serviërs een Europees perspectief te bieden’, zei Solana.

Bij de onlusten stichtten demonstranten brand in de Amerikaanse ambassade. Daarbij kwam een persoon om. Ook de ambassades van Groot-Brittannië, Turkije, Duitsland en België – de landen die voorop liepen bij de erkenning van Kosovo – moesten het ontgelden.

De Servische president Tadic, een groot voorstander van nauwere betrekkingen met de EU, veroordeelde het geweld. ‘Er is geen excuus. Niemand kan rechtvaardigen wat gisteren is gebeurd.’ Ook de nationalistische premier Kostunica sprak zijn afkeuring uit. Toch besloten de VS uit vrees voor nieuwe rellen een deel van de ambassadestaf uit Belgrado weg te halen.

Eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) riep de Servische leiders op zich te onthouden van ‘uitlatingen waardoor de gemoederen nog meer verhit zullen raken’. Maar hij wilde niets zeggen over het effect dat de rellen kunnen hebben op de kansen voor Servië op nauwere banden met de EU. Brussel is bang Servië nog verder van zich te verwijderen en de nationalistische, pro-Russische krachten in de kaart te spelen.

De Russische ambassadeur bij de NAVO, Dmitri Rogozin, zorgde gisteren voor de nodige opschudding met de opmerking dat Rusland misschien ‘bruut geweld’ zou moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat het weer respect krijgt, als alle EU-landen Kosovo erkennen. Hij verzekerde echter dat Moskou geen militair conflict over Kosovo zal beginnen.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Nicholas Burns noemde de uitlatingen van Rogozin ‘zeer onverantwoordelijk’ en riep Moskou op hem op de vingers te tikken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden