EU eens over visavrij reizen naar Amerika

De landen van de Europese Unie zijn het vrijdag in Luxemburg eens geworden over een gemeenschappelijk standpunt voor de onderhandelingen met de Verenigde Staten over visavrij reizen naar dat land....

De onderhandelingen zullen de komende tijd namens de EU gevoerd worden door de Europese Commissie.

De VS gaven vorig jaar zomer aan het zogeheten ‘visawaiverprogramma’ te willen aanpassen. Dat betekent een aanscherping voor Nederland en andere EU-landen met visavrij reizen naar de VS, en een versoepeling voor veel EU-landen uit Oost- en Midden-Europa die nu een visumplicht hebben.

De Commissie zal onderhandelen met het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Ze heeft de instemming van de 27 EU-landen om te praten over bijvoorbeeld het nieuwe Amerikaanse elektronische systeem voor reisautorisatie. Het is nog onduidelijk of dit het systeem van visa gaat vervangen.

De Commissie mag met Washington ook praten over veiligheidsstandaarden op luchthavens en de beveiliging van paspoorten. Maar zaken als bewapende agenten in vliegtuigen (air marshals) en hoe om te gaan met gestolen of verloren paspoorten, blijven de unieke bevoegdheid van de EU-lidstaten zelf.

De VS willen ook toegang tot databanken met gegevens van criminelen, maar ook hierover mag de Europese Commissie niet beslissen. Daarover moeten de EU-landen als ze dat willen zelf afspraken maken met de VS.

Zeven EU-landen (Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Slowakije en Malta) hebben al eigen akkoorden gesloten met Washington over de voorwaarden waaronder ook hun burgers zonder visum naar de VS kunnen reizen.

Het Nederlandse kabinet heeft er de afgelopen tijd er in Brussel op aangedrongen dat de Commissie in de onderhandelingen met de VS aandacht vraagt voor het inreisverbod voor Europeanen met hiv of aids en heeft gepleit voor een gelijke behandeling. D66 in de Tweede Kamer had daar op aangedrongen.

Maar het inreisverbod voor mensen met hiv/aids is geen onderdeel van de onderhandelingen over het visavrij reizen. De Europese Commissie heeft Nederland wel beloofd bij de Amerikanen aandacht te vragen voor de gelijke behandeling bij het aanvragen van een visum door Europeanen met hiv of aids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.