EU dreigt Sudan met sancties

De Europese Unie heeft met sancties gedreigd tegen Sudan als de regering van dat land onvoldoende doet om een einde te maken aan het geweld van regeringsgezinde milities in de regio Darfur....

Het geweld van de milities heeft de afgelopen anderhalf jaar al aan ruim 50 duizend mensen het leven gekost, terwijl naar schatting bijna anderhalf miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Als gevolg van ziekten en geweld komen per maand zes- tot tienduizend ontheemden om in vluchtelingenkampen, maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag bekend.

Volgens de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is de humanitaire situatie in Darfur enigszins verbeterd, maar zijn er 'geen aanwijzingen dat de streng islamitische Sudanese regering echte en controleerbare stappen heeft ondernomen' om de Janjaweed en andere milities te ontwapenen.

Er zijn volgens de ministers juist berichten dat leden van de Janjaweed in het regeringsleger zijn opgenomen. Ook gaat het geweld tegen de Afrikaanse bevolking van Darfur door. 'Er zijn berichten over massale en ernstige schendingen van de mensenrechten door de gewapende milities, waaronder de systematische verkrachting van vrouwen', concluderen de EU-ministers in een verklaring.

Anders dan minister Powell waagden de EU-ministers zich echter niet aan het beladen woord genocide, dat de deur openzet voor ingrijpen door de internationale gemeenschap. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer sprak van een 'humanitaire catastrofe met het potentieel van volkerenmoord'.

Volgens de ministers moet VN-secretaris-generaal Kofi Annan nu eerst gaan onderzoeken of er inderdaad sprake is van volkerenmoord. De EU is al bezig een lijst van mogelijke sancties op te stellen, maar wil eerst het resultaat afwachten van de besprekingen in de VN-Veiligheidsraad, die zich vandaag buigt over mogelijke stappen tegen Sudan op basis van een rapport van oud-minister Jan Pronk. Volgens Pronk is de situatie in de vluchtelingenkampen iets verbeterd, maar heeft de regering te weinig gedaan om de Janjaweed te beteugelen.

De VS willen dat de Veiligheidsraad Sudan onder druk zet met sancties, waaronder een verbod op de uitvoer van olie. Maar andere leden van de V-Raad voelen daar weinig voor. In de Amerikaanse ontwerpresolutie wordt ook aangedrongen op uitbreiding van de missie van de Afrikaanse Unie, die nu tachtig waarnemers en driehonderd militairen telt.

Voor dat laatste pleitten de EU-ministers maandag al wel. Volgens Bot is de EU bereid de uitbreiding financieel te steunen. Als de AU daarom vraagt, zal de EU volgens hem mogelijk ook politieagenten sturen om de waarnemersmissie te versterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden