EU draait hulpkraan dicht

De Europese Unie straft Rusland met sancties voor de oorlog in Tsjetsjenië. De Europese regeringsleiders kondigden vrijdag in Helsinki aan dat de hulp wordt teruggeschroefd....

Van onze correspondenten

Fondsen voor technische steun worden voortaan bestemd voor humanitaire doeleinden. Zo gaat er meer geld naar projecten voor bescherming van mensenrechten en democratiseringsprocessen. Politieke samenwerkingsprogramma's worden bevroren.

De EU gaat antidumpingmaatregelen naar de letter toepassen, om te voorkomen dat Russische producten als staal, alcohol en financiële diensten spotgoedkoop op de Europese markt komen.

De regeringsleiders veroordelen het optreden van de Russen in scherpe bewoordingen. Het geweld tegen de bevolking wordt 'buitensporig' genoemd. Vooral de situatie in het belegerde Grozny, waar de Russen de burgers hebben gesommeerd de stad te verlaten voordat een vernietigende aanval wordt ingezet, baart grote zorgen.

Volgens Europees Commissaris Patten van Buitenlandse Betrekkingen waren sancties onvermijdelijk. Hij stelde vast dat Rusland de afgelopen weken beloftes heeft geschonden. Zo is Grozny toch gebombardeerd en is het leger verder opgerukt dan Moskou had voorgespiegeld. Hoewel met de strafmaatregelen vooralsnog geen aanzienlijke bedragen zijn gemoeid, sprak Patten 'van beduidende stappen voorwaarts'.

Premier Kok toonde zich uiterst bezorgd over het conflict in Tsjetsjenië. Volgens hem dreigt Rusland zich 'met open ogen' van het Westen en de Europese Unie te isoleren. 'Dit kan leiden tot een verdere verwijdering.' De sancties tonen volgens minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken aan dat de bestaande verhoudingen tussen de EU en Rusland aan herziening toe zijn. 'Na de komende presidentsverkiezingen moeten we bekijken wat de beste manier is om met elkaar om te gaan. '

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden