EU dicht bij akkoord over Franse eisen

De Europese ministers van Financiën zijn er zondagavond tijdens een informeel diner in Hotel l'Europe niet helemaal in geslaagd de meningsverschillen over het stabiliteitspact van de EMU te overwinnen....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

AMSTERDAM

'We hebben buitengewone vooruitgang geboekt', verklaarde Zalm vannacht na afloop van het lange werkdiner. De EU-voorzitter denkt vandaag een tekst te kunnen voorleggen die voor iedereen acceptabel is. Daarmee sprak hij impliciet de verwachting uit dat zijn Franse collega Strauss-Kahn het voorbehoud tegen het stabiliteitspact opheft.

Alle ministers waren het er gisteren over eens dat Europa meer moet doen aan de werkgelegenheid. Maar Frankrijk wil ook geld zien om die doelstelling waar te maken. Duitsland is echter tegen extra EU-uitgaven voor werkgelegenheid. Volgens diplomaten zou een compromis kunnen zijn om bestaande, onbenutte fondsen te gebruiken voor werkloosheidsbestrijding.

De Duitse minister Waigel onderstreepte vlak voor het diner dat er geen extra geld uit Duitsland naar Europese banenprogramma's gaat. Want Duitsland betaalt al zo veel aan Europa. Hij zei zich te zullen verzetten tegen Europese werkgelegenheidsprogramma's 'waarvan Duitsland eenderde betaalt, maar slechts 15 procent ontvangt'.

Frankrijk meent dat het met de werkloosheidsbestrijding in Europa te veel bij mooie woorden blijft. De Fransen willen dat de EU meer geld uit de bestaande EU-begroting aanwendt om banen te creëren. Het zou niet gaan om een verhoging van het budget, maar om middelen die toch niet worden benut. Want het sociale fonds, de stuctuurfondsen en ook de landbouwbegroting kampen met onderbesteding.

De Fransen willen het geld besteden aan 'proefprojecten', zoals omscholing van langdurig werklozen. Ook in het ontwerpverdrag van Amsterdam is een werkgelegenheidshoofdstuk opgenomen, met daarin stimuleringsmaatregelen in de vorm van proefprojecten.

Waigel en Zalm zijn huiverig voor elke toespeling op Europese banenplannen. Ook hebben zij zich in de EU altijd gekeerd tegen de uitgavedrift van Brussel. Als de EU geld overhoudt, dan moet dat terugvloeien naar de hoofdsteden.

Minister Zalm had zijn collega's aan de vooravond van de Europese Top naar Amsterdam uitgenodigd voor een informeel werkdiner. Dat was eigenlijk al een noodgreep. Want aanvankelijk wilde de huidige EU-voorzitter de indruk van een crisisberaad vermijden. Daardoor zouden de financiële markten nodeloos in beroering worden gebracht.

Toen tijdens de Frans-Duitse Top afgelopen vrijdag in Poitiers bleek dat de twee hoofdrolspelers in Europa nog steeds lijnrecht tegenover elkaar stonden, achtte Zalm de tijd rijp om zijn collega's alsnog op zondagavond bijeen te roepen. Het informele werkdiner moest de indruk wekken dat het om een gedachtenwisseling aan de dis ging. Maar Zalm wilde toch vooral een doorbraak forceren.

Ook premier Kok was er veel aan gelegen om de EMU-bom nog voor de Europese Top te demonteren. Want het beoogde Verdrag van Amsterdam vergt al genoeg onderhandelings- en stuurmanskunst.

De Europese Top begint vandaag zonder het zo vurig gewenste akkoord over de EMU. Vandaag vergaderen de ministers van Financiën verder. Ondanks de meningsverschillen toonden ook Strauss-Kahn en Waigel zich optimistisch. De Top van Amsterdam zal grotendeels in het teken staan van werkgelegenheid. De Luxemburgse premier Juncker, met ingang van 1 juli EU-voorzitter, kondigde een extra werkgelegenheidstop aan in oktober.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden