EU-delegatie vertrekt toch naar Algerije 'om te luisteren'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Cook heeft de Europese missie naar Algerije opgewaardeerd tot het niveau van ministers. Met die maatregel heeft hij zijn Algerijnse ambtgenoot Ahmed Attaf kunnen overhalen alsnog in te stemmen met de komst van een delegatie uit de Europese Unie....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Woensdag liet Attaf nog weten dat een ambtelijke missie van de EU niet welkom was. Hij vond het lage niveau van de delegatie, bestaande uit hoge ambtenaren, 'ongepast'. Cook, de huidige voorzitter van de EU, reageerde bliksemsnel en verhoogde de status van de Europese missie. Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte daarop bekend dat een Europese ministersdelegatie het land 'binnen enkele dagen' zal bezoeken. Maandag vertrekt de delegatie.

De Europese 'trojka' wordt geleid door de Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Fatchett. Ze bestaat verder uit collega's uit Luxemburg en Oostenrijk, respectievelijk de vorige en komende EU-voorzitter. Ook Europees Commissaris Marin, die verantwoordelijk is voor het Middellandse-Zeegebied, reist met de trojka naar Algerije.

De missie heeft tot doel 'de politieke dialoog tussen de EU en Algerije voort te zetten', aldus het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Britten is het de bedoeling over alle zaken te praten 'die van belang kunnen zijn om een einde te maken aan het lijden van de Algerijnse bevolking'.

De EU definieert het doel van de missie het liefst zo ruim en zo vaag mogelijk. Want Algerije heeft al herhaaldelijk laten weten dat het geen buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden duldt. Vorige week had Cook het nog over een onderzoeksmissie, die duidelijkheid moest scheppen over de moordpartijen in Algerije. Nu zwijgt hij diplomatiek. In het Europees Parlement verklaarde Cook woensdag dat er geen bewijzen zijn voor de berichten dat de Algerijnse regering zelf betrokken is bij de massamoorden.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zal de EU-trojka tijdens haar bezoek aan Algerije 'alle onderwerpen, hoe gevoelig ook' aanroeren. Maar over een internationaal onderzoek naar de massamoorden zal waarschijnlijk niet worden gesproken. 'Dat is niet onze inzet. De missie gaat vooral naar Algiers om te luisteren', aldus de zegsman.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat met instemming van de EU onder meer 'de strijd tegen het terrorisme' ter sprake zal komen. Deze concrete toezegging wordt gezien als een concessie aan de Algerijnen, die sterk hebben aangedrongen op officiële agendering van deze kwestie.

Minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Attaf verweet de Europese lidstaten in november al eens dat ze onderdak verlenen aan 'terroristen' onder het mom van politiek asiel. Gisteren herhaalde hij voor de Franse radio dat moslim-extremisten actief zijn in een groot aantal Europese landen. Volgens hem kan de EU vooral hulp bieden bij de strijd tegen terrorisme door de islamitische netwerken binnen hun grenzen te ontmantelen.

De EU-trojka zal op 26 januari rapport uitbrengen aan de Europese ministerraad van Buitenlandse Zaken. Op basis van die rapportage zal de EU besluiten welke stappen verder kunnen worden genomen om de dialoog met Algerije te verstevigen en hulp te bieden aan het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden