EU daagt Italië voor gerecht vanwege vuilniscrisis Napels

Volgens Brussel doen Italianen te weinig om bergen huisvuil weg te werken...

Van onze correspondent Bert Lanting

BRUSSEL De Europese Commissie daagt Italië voor de rechter omdat het volgens Brussel onvoldoende doet om de bergen vuilnis waartussen de inwoners van Napels en omstreken al maanden moeten leven, weg te werken.

Het ophalen van vuilnis kwam eind vorig jaar stil te liggen in Napels, omdat de stortplaatsen vol waren. Het resultaat was dat het vuil zich huizenhoog opstapelde in de straten van de zuidelijke miljoenenstad.

De Commissie waarschuwde Rome begin dit jaar al dat Brussel naar de Europese rechter zou stappen, als Italië zich niet aan de EU-milieuregels zou houden. De situatie verbeterde iets nadat premier Romano Prodi een ‘antivuilnis-tsaar’ voor Napels had benoemd, maar volgens Brussel geldt dat alleen voor het oude centrum van de stad. Bovendien zijn er geen plannen voor de langere termijn.

Aankomend premier Silvio Berlusconi, die deze week zijn nieuwe kabinet hoopt te presenteren, schuift de schuld in de schoenen van zijn voorganger. Hij heeft aangekondigd dat het nieuwe kabinet in Napels bijeen zal komen, net zolang tot er een oplossing gevonden is voor het probleem.

Dat klinkt goed, zeggen ambtenaren in Brussel. Maar zij wijzen erop dat ook onder zijn bewind het vuil zich regelmatig ophoopte in Napels zonder dat de regering iets deed om te proberen een oplossing voor de lange termijn te vinden.

De kern van het probleem is dat de georganiseerde misdaad in Napels schatten verdient met de illegale stort van vuilnis. Om die inkomstenbron te beschermen saboteert de maffia het openen van nieuwe stortplaatsen die verlichting zouden kunnen bieden.

Ook al legt Berlusconi de schuld voor de vuilniscrisis bij zijn voorganger Prodi, toch blijft het een vervelende zaak voor hem dat de Commissie naar het Hof stapt. De aankomende premier ligt ook al met Brussel overhoop over de lening die Rome aan de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft verstrekt.

In de ogen van Brussel betreft dat ongeoorloofde staatssteun.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden