EU-commissaris: 'VS azen op Iraakse olie'

Volgens EU-commissaris Poul Nielson van Ontwikkkelingssamenwerking zijn de Verenigde Staten bezig zich de Iraakse olie toe te eigenen. Op de Deens radio zei de Deen Nielson dat 'de VS hard op weg zijn om lid van de OPEC te worden'....

Reuters

Nielson reageerde met zijn uitspraken op de Brits-Amerikaanse ontwerpresolutie voor de VN-Veiligheidsraad die een einde moet maken aan het olie-voor-voedsel-programma. In het Brits-Amerikaanse voorstel krijgen deze landen in ieder geval een jaar lang de zeggenschap over de Iraakse olieopbrengsten.

Het olie-geld zal volgens de ontwerpresolutie in een fonds voor humanitaire hulp en de wederopbouw van Irak worden gestort. Het fonds zal beheerd worden door de Iraakse Centrale Bank. De vroegere Amerikaanse staatssecretaris van Financiën McPherson leidt momenteel de Iraakse Centrale Bank.

EU-commissaris Nielson bezocht deze week Irak, waar hij onder meer met de Amerikaanse interim-bestuurder Jay Garner sprak. Bij terugkomst in Denemarken zei hij dat het zeer onduidelijk is wat de Amerikanen zullen doen, maar hij noemde het onwaarschijnlijk dat het land zich snel zal terugtrekken. Ook wil de VS volgens Nielson de rol van de VN marginaal houden.

Over het Brits-Amerikaanse olie-voorstel zei Nielson: 'Ze zullen zich de olie toe-eigenen. Het is moelijk voor te stellen waarvoor deze maatregelen anders bedoeld zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden