EU-commissaris optimistisch over Griekenland

Een akkoord over de verstrekking van het volgende deel hulpleningen aan Griekenland is nog altijd mogelijk. Dat stelde Europees commissaris Olli Rehn van Monetaire Zaken zondag op een congres in het Franse Aix-en-Provence.

Protest in Athene: fabriekswerknemers eisen hun baan terug. Hun bedrijf is failliet verklaard. Beeld afp

Volgens Rehn is er een 'redelijke kans' dat de toezichthouders van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zondag tot een akkoord komen met de Griekse regering. Dat resultaat zou dan maandag kunnen worden besproken door de ministers van Financiën van de eurolanden.

De spanning rond Griekenland is de laatste weken weer opgelopen omdat het land moeite blijft houden om te voldoen aan de voorwaarden die aan de financiële steun van Europa en het IMF worden gesteld. Zonder die steun, waarvan het volgende deel van ruim 8 miljard euro volgens de planning volgende maand wordt overgemaakt, wordt de schuldenlast van Griekenland onhoudbaar en kan het IMF zich gedwongen zien zijn bijdrage aan de hulpleningen te staken.

Europese diplomaten gaven vorige week aan dat het bedrag mogelijk in delen wordt opgeknipt om de Griekse regering verder onder druk te zetten om de benodigde hervormingen en privatiseringen door te voeren. In een ander scenario worden de hulpkredieten uitgesteld en zou Griekenland de komende maanden met korte leningen op de financiële markten zelf in zijn financiële behoefte moeten voorzien.

Eurozone
Op hetzelfde congres kwam Jens Weidmann, de president van de Duitse centrale bank, met een minder rooskleurige visie. Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) kan de economische crisis in de eurozone niet oplossen, zo zei hij. Daarvoor zijn structurele hervormingen en strengere begrotingsafspraken noodzakelijk.

'Monetair beleid heeft al veel gevolgen van de crisis opgevangen, maar het kan de crisis zelf niet verhelpen', aldus de president van de Bundesbank, die net als zijn collega's uit de andere eurolanden deel uitmaakt van het ECB-bestuur. 'De crisis heeft structurele tekortkomingen aangetoond, daarom zijn er structurele oplossingen nodig.'

Naast economische hervormingen moet strengere Europese controle op begrotingen er volgens Weidmann toe leiden dat er een einde komt aan de garantie dat landen met financiële problemen altijd uit de brand worden geholpen. 'We moeten ervoor zorgen dat een faillissement mogelijk is zonder het financiële stelsel te bedreigen. Alleen dan raken we echt af van de impliciete garantie voor landen.'

De ECB is er het afgelopen jaar in geslaagd de rust op de Europese financiële markten enigszins terug te laten keren. Met de belofte dat eurolanden die zich aan de voorwaarden van Europese hulpkredieten houden, ook door de ECB financieel worden gesteund zorgde de centrale bank voor een vangnet. Daardoor maken marktpartijen zich minder zorgen over de toekomst van de euro en konden de rentes op staatsleningen van landen als Italië en Spanje dalen. Zij kregen op die manier wat meer ademruimte bij de aanpak van hun economie.

Weidmann is een van de meest kritische ECB-bestuurders. Hij vreest dat er door de interventies van de centrale bank te weinig druk staat op overheden om het juiste economische beleid te voeren en hun overheidsfinanciën onder controle te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.