EU-burgerforum bepaalt voor even de agenda van de Kamer

Bijna tien maanden hebben Thierry Baudet, Ewald Engelen, Jan Bennink en twaalf geestverwanten ervoor moeten strijden, maar vanavond is het dan zover: hun burgerinitiatief is onderwerp van debat in de Tweede Kamer. Zij willen dat Nederlanders in een referendum mogen oordelen over de Europese Unie voordat er ook maar één nieuwe bevoegdheid wordt overgedragen aan Brussel. Ze staan niet alleen.

Thierry Baudet biedt in maart 2013 de handtekeningen aan voor het initiatief BurgerforumEU. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant.

De vijftien initiatiefnemers - economen, journalisten, schrijvers, allemaal man - kijken met argwaan naar de 'Brusselse trein die doordendert' terwijl de burger achterblijft. De mannen menen dat de democratie onder druk van crisismaatregelen steeds verder wordt uitgehold.

Tien maanden geleden begonnen zij een petitie met twee eisen: 'Dat de sluipende overdracht van bevoegdheden aan de EU stopt, en dat indien toch nieuwe bevoegdheden worden overgedragen, een referendum wordt gehouden waarin de Nederlandse bevolking zich over die bevoegdheidsoverdracht kan uitspreken.' Binnen korte tijd vonden ze meer dan 50.000 medestanders, genoeg om een plekje op de agenda van de Tweede Kamer te veroveren, vanavond om 18.30 uur.

Grote belangstelling
De beoordelingscommissie van de Kamer oordeelde niet te strikt over het initiatief en vroeg bij de voorzitter tijd aan voor een debat. Een voorwaarde is eigenlijk dat het onderwerp van een petitie nog niet aan de orde is geweest de afgelopen twee jaar, een referendum over Europa is dat wel, maar gezien de grote belangstelling voor de EU liet de commissie het initiatief toch toe.

Maar een debat in de Kamer is nog geen referendum over Europa. De initiatiefnemers mogen vanavond een inleidend statement maken, maar verder is het gesprek aan de Kamerleden die zitting nemen in de commissie Europese Zaken. Om te voorkomen dat het debat 'een hamerstuk wordt in een holle zaal met een enkele gapende parlementariër' roept het burgerforum medestanders op Kamerleden per mail uit te nodigen toch vooral naar het debat te gaan.

Steun van PVV
De initiatiefnemers zullen door de parlementariërs worden geprezen voor hun doorzettingsvermogen, maar veel meer valt er in de Kamer niet te halen. Onder de volksvertegenwoordigers bestaat er in de huidige samenstelling geen meerderheid voor een EU-referendum. Een van de weinige pleitbezorgers voor een volksraadpleging is PVV-leider Geert Wilders, zijn partij heeft de meest uitgesproken anti-EU-agenda. PVV-Kamerlid Barry Madlener zal dan ook stevig inzetten vanavond. Gisteren nam hij al een voorsprong door in de media te pleiten voor een referendum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden