Nieuws

EU-buitenlandchef Borrell wil nieuwe sancties afkondigen tegen Rusland, na zwakke beurt in Moskou

EU-buitenlandchef Josep Borrell zal de lidstaten vragen om nieuwe sancties af te kondigen tegen Rusland, in reactie op de veroordeling van oppositieleider Aleksej Navalny. De sancties zullen op 22 februari worden besproken in de Raad van Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Peter Giesen
EU-buitenlandchef Josep Borrell geeft tekst en uitleg aan het Europees Parlement dat kritisch reageerde op zijn bezoek onlangs aan Moskou. Beeld AP
EU-buitenlandchef Josep Borrell geeft tekst en uitleg aan het Europees Parlement dat kritisch reageerde op zijn bezoek onlangs aan Moskou.Beeld AP

Dat zei Borrell dinsdag in het Europees Parlement, waar hij stevig onder vuur werd genomen vanwege zijn recente, door critici als mislukt beschouwde bezoek aan Moskou. ‘Dit rampzalige bezoek schaadde Europa en uw persoon. We hebben er nog nooit zo zwak en onnozel uitgezien’, zei de Belgische parlementariër Hilde Vautmans van het liberale Renew Europe.

Borrell werd vooral verweten dat hij zich liet vernederen op een persconferentie met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Terwijl Borrell vriendelijke woorden sprak over het coronavaccin Spoetnik, dat hij ‘goed nieuws voor de mensheid’ noemde, beschreef Lavrov de EU als een ‘onbetrouwbare partner’. Borrell werd verder geschoffeerd doordat tijdens zijn bezoek drie Europese diplomaten werden uitgewezen omdat zij bij een demonstratie van de oppositie aanwezig waren geweest. De EU-buitenlandchef werd daar niet van op de hoogte gesteld en moest het nieuws via sociale media vernemen. ‘Een dikke middelvinger van Rusland’, zei Peter van Dalen, Europarlementariër van de ChristenUnie. Als represaille wezen Duitsland, Zweden en Polen maandag een Russische diplomaat uit.

Meer dan tachtig Europarlementariërs ondertekenden een brief waarin Borrell werd gevraagd op te stappen. De meesten kwamen uit Oost-Europa, maar de brief werd ook ondertekend door de Nederlandse parlementariërs Van Dalen en Derk-Jan Eppink (JA21).

Volledige steun

Commissievoorzitter Von der Leyen liet weten dat Borrell haar ‘volledige steun’ behoudt en in het Europees Parlement kwam hij ook niet in moeilijkheden. Veel parlementariërs noemden zijn optreden zwak, maar vonden dat Borrell niet de schuld moest krijgen van een veel fundamenteler probleem: de Europese regeringsleiders zijn het niet eens over hun Rusland-strategie en komen niet tot een stevige stellingname.

De bekritiseerde gezamenlijke persconferentie van Borrell (l) en Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, op 5 februari in Moskou. Beeld AP
De bekritiseerde gezamenlijke persconferentie van Borrell (l) en Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, op 5 februari in Moskou.Beeld AP

PvdA-Europarlementariër Kati Piri wees onder meer op de Franse president Macron die voor een ‘strategische dialoog’ met Rusland pleitte en de Duitse bondskanselier Merkel die vasthoudt aan de omstreden pijpleiding Nord Stream 2 voor Russisch gas. De Duitse groene Europarlementariër Reinhold Bütikofer sprak de hoop uit dat het fiasco van Borrells bezoek ‘resoneert in Berlijn en Parijs’, zodat de machtigste landen van Europa eindelijk een krachtige houding ten opzichte van Rusland zullen innemen. In maart praten de Europese regeringsleiders over de verhouding tussen Rusland en de EU.

Borrell zei niet welke sancties hij de lidstaten wil voorstellen. De EU heeft al sancties genomen tegen agenten die direct betrokken waren bij de vergiftiging van Navalny. De oppositieleider en zijn medestanders willen dat de strafmaatregelen worden uitgebreid tot rijke oligarchen die het Kremlin steunen. Zij zouden een inreisverbod opgelegd moeten krijgen en hun Europese banktegoeden zouden bevroren moeten worden.

Lees ook

Zweden, Polen en Duitsland wijzen Russische diplomaten uit
Zweden, Polen en Duitsland hebben maandag elk een Russische diplomaat uitgewezen. Die gecoördineerde actie is een reactie op een besluit van Rusland om drie diplomaten uit deze Europese landen tot ongewenste personen te verklaren.

Commentaar: Europa houdt zich niet staande door blind zaken te doen met autocratische regimes
‘Probeer appeasement niet als realpolitik te verkopen’, schreef Arnout Brouwers eerder in het hoofdredactioneel commentaar. ‘Doe zaken met Poetin waar nodig, [...] maar toon ook dat je niet afhankelijk bent van autocraten, bijvoorbeeld door alsnog een streep te halen door Nordstream 2.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden