EU boos na 'nee' Cyprus

De Europese Commissie heeft geprikkeld gereageerd op het nieuws dat de Grieks-Cyprioten een plan voor de hereniging van het verdeelde Cyprus hebben verworpen....

Van onze correspondent Bert Lanting

De Europese Commissie heeft laten weten dat zij de Turks-Cyprioten zal belonen voor hun 'ja'-stem. Mogelijk zullen de restricties op de handel met het Turkse deel van het eiland nu worden opgeheven.

De Commissie zei dat de Grieks-Cyprioten 'een unieke kans hadden gemist om de slepende Cyprus-kwestie op te lossen'. 'De politieke schade is groot', zei eurocommissaris Günter Verheugen, die verantwoordelijk is voor de uitbreiding van de EU.

De Europese Commissie was erop gebrand dat de hereniging vóór 1 mei zou plaatsvinden, zodat het probleem uit de weg zou zijn geruimd voordat Cyprus toetreedt tot de EU. De uitslag betekent in de praktijk dat alleen de Grieks-Cyprioten bij de EU komen. Voor de bevolking van het Turkse gedeelte, die met 65 procent voor hereniging stemde, wordt het isolement groter. Het eiland is al sinds 1974 gedeeld.

Ook de Verenigde Naties reageerden teleurgesteld op de verwerping van het plan, dat door secretaris-generaal Kofi Annan was opgesteld. VN-gezant Alvaro de Soto, die tot op het laatst had geprobeerd de twee zijden tot een akkoord te bewegen, zei dat hij zijn kantoor in de verdeelde hoofdstad Nicosia zal sluiten.

Het probleem was dat de Europese Unie feitelijk geen stok achter de deur had om de Grieks-Cyprioten onder druk te zetten. Het stond immers al vast dat het eiland lid zou worden van de EU, ook al zou het referendum op een 'nee' uitlopen. Aangezien de internationale gemeenschap alleen de regering in het Grieks-Cypriotische deel erkent, krijgt deze het recht om namens het hele eiland te spreken.

Het enige nadeel voor de Grieks-Cyprioten is dat het eiland nu honderden miljoenen aan steun van de EU-landen zal mislopen. Een groot deel van dat geld was voor het verarmde Turkse gedeelte bestemd. Ook de Amerikaanse regering had gedreigd de hulp stop te zetten, als het Annan-plan zou worden verworpen.

De Turkse regering, die de etnische Turken op Cyprus had geadviseerd om voor het plan te stemmen, was opgetogen over de uitslag in het Turkse deel. 'Dit is het grootste succes voor de Turkse diplomatie sinds vijftig jaar', zei premier Tayyip Erdogan van Turkije.

De inwoners van het verarmde Turkse gedeelte hoopten dat zij er economisch flink op vooruit zouden gaan als zij ook deel zouden gaan uitmaken van de EU. Turkije zelf was bang dat de Cyprus-kwestie een struikelblok zou worden voor de ambities van het land om ook toe te treden tot de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden