Commentaar

EU-blokkades tegen Afrika moeten worden opgeruimd

Het hanteerbaar maken van migratiestromen vereist intensievere betrekkingen tussen de EU en Afrika.

Hans Wansink
Donald Tusk in Malta. Beeld epa
Donald Tusk in Malta.Beeld epa

Ter voorbereiding van de extra EU-top van regeringsleiders op Malta hebben EU-president Tusk, voorzitter Juncker van de Europese Commissie en tijdelijk EU-voorzitter Muscat maatregelen voorgesteld die een einde zouden moeten maken aan de stroom van economische migranten vanuit Libië naar Italië.

Vorig jaar bereikten 181 duizend migranten Italië, van wie verreweg de meesten vanuit Libië de Middellandse Zee overstaken. Analoog aan de afspraken die de Europese Unie maakte met Turkije, willen de kopstukken van de EU nu zaken doen met Libië. Ze willen 200 miljoen euro ter beschikking stellen om de Libische kustwacht te versterken. Die zou dan de bootjes met vluchtelingen moeten onderscheppen en de migranten terugbrengen naar Libië.

Maar het is zeer de vraag of überhaupt samengewerkt kan worden met Libië. Het land is een falende staat waarin geen centraal gezag geldt en waarin milities elkaar bestrijden. Als bewakers van detentiecentra zitten die milities bovendien tot hun nek in de mensensmokkel. Ook de kustwacht ziet de mensensmokkel als welkome bron van inkomsten.

Het afgrendelen van Libië, zoals Tusk, Juncker en Muscat hun doelstelling formuleren, gaat niet lukken als de EU zich afhankelijk maakt van de medewerking van Libiërs.

Zonder effectieve bewaking van de Europese zuidgrens zal de EU er niet in slagen de migratiestromen beheersbaar te houden. Daarin investereren is dan ook de enige manier om potentiële migranten duidelijk te maken dat het geen zin heeft duizenden euro's aan mensensmokkelaars te spenderen met het doel de EU binnen te komen.

Op Malta zal de Europese Unie een omvattende Afrikapolitiek moeten initiëren waarin de oorzaken van economische migratie worden bestreden met behulp van een goed gevuld Afrikafonds. In ruil voor die steun moeten met landen van herkomst afspraken gemaakt worden over het tegenhouden van economische migranten. Gestreefd moet verder worden naar stabilisatie van Libië.

Een goede verhouding met Afrika vereist ook dat het continent toegang krijgt tot de Europese markt van landbouwproducten. EU-blokkades moeten worden opgeruimd. Dat realiseren op Malta zou pas een echte doorbraak zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden