EU blijft bij verbod op wapenexport naar China

De kansen zijn geslonken dat de Europese Unie op korte termijn weer wapens richting China gaat exporteren. De EU-ministers zien nog tal van bezwaren...

ANP

De situatie rond de mensenrechten in China is nog altijd niet verbeterd en de steeds dreigender houding van Peking tegenover Taiwan is een negatieve ontwikkeling sinds december, concludeerden de ministers. Bovendien is de unie het onderling nog niet eens over de voorwaarden waaronder de eventuele leveringen moeten plaatsvinden.

De EU heeft zich ook verkeken op de scherpe reactie uit Washington. ‘We merkten dat het de Amerikanen heel hoog zit’, aldus minister Bot na afloop van de vergadering. EU-buitenlandman Solana moet met spoed naar de Verenigde Staten voor overleg, zo is vrijdag besloten.

In maart liet president Bush tijdens zijn bezoek aan Brussel al weten het helemaal oneens te zijn met de Europese voornemens om China wapens te leveren. De Amerikanen vrezen dat het broze evenwicht tussen China en Taiwan, het eiland dat door Peking beschouwd wordt als een afvallige provincie, verstoord raakt. Inmiddels heeft ook Japan de zijde van de VS gekozen. ‘In een paar maanden tijd is Japan helemaal naar de Amerikaanse kant omgezwaaid’, constateert Bot.

Frankrijk, de grootste voorstander van wapenleveranties, deed vrijdag een onverwacht laatste aanbod om het exportverbod op te heffen. De Fransen zijn bereid een juridisch bindende gedragscode te ondertekenen. Die toezegging hielp echter niets.

Volgens Bot is China nu aan zet, door de mensenrechten beter te respecteren en de houding tegenover Taiwan te matigen. ‘Wij willen wel bewegen, maar dan moeten zij dat ook doen’, vindt Bot.

Het Europese exportverbod voor wapens is ingesteld sinds de Chinese regering in 1989 de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking bloedig heeft neergeslagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden