EU bezorgd over boosheid van kanselier

Tussen Brussel en Berlijn heerst toenemende spanning door de aanhoudende aanvallen van bondskanselier Schröder op de Europese Commissie. Schröder zei deze week in het weekblad Die Zeit dat de Commissie 'behoorlijk eenzijdige uitspraken' doet en 'geen gevoel heeft voor de specifieke Duitse verhoudingen'....

Volgens Schröder moet Brussel inzien dat de Duitse industrie in het belang van Europa moet worden behouden. 'Een koe die zo krachtig wordt gemelkt en die goede melk geeft, moet je af en toe ook eens aaien', aldus Schröder.

De kanselier verzette zich eerst met hand en tand tegen de 'gele kaart' uit Brussel wegens het Duitse begrotingstekort. Daarna waarschuwde hij de Commissie tweemaal vanaf de werkvloer van autofabrieken. Hij bestrijdt de plannen van Euro-commissaris Monti om de autohandel te liberaliseren, maar is ook ontstemd over de Brusselse bemoeienis met de Duitse deelstaatbanken en de hulp aan Oost-Duitsland.

Hij verzet zich hevig tegen de liberale overname-richtlijn die Euro-commissaris Bolkestein wil doorzetten. Het zou het einde betekenen van de Duitse overnamewet, die directies veel ruimte laat bieders af te weren. Volkswagen en de grote chemiebedrijven, die invloed op de kanselier hebben, vrezen buitenlandse overvallen.

Schröder vindt de Commissie 'industrievijandig', en denkt dat dat komt omdat enkele commissarissen zich oriënteren op landen die worden gedomineerd door de dienstensector.

Waarnemers in Berlijn en Brussel zijn het erover eens dat de scherpere toon van Schröder te wijten is aan de naderende verkiezingen. Om niet slecht af te steken bij zijn rivaal Stoiber wil Schröder vooral tonen dat hij Duitslands belangen verdedigt.

Maar dat is nog geen verklaring voor de halve woede-uitbarstingen waarvan deelnemers aan kabinetszittingen getuigen. De commissie is er op uit Duitsland 'aan stukken te slaan', had Schröder gezegd en de protesten van minister van Buitenlandse Zaken Fischer ruw afgewimpeld.

In Brussel maken EU-diplomaten zich zorgen. Een dergelijke toon was men van Schröders voorganger Kohl niet gewend. Maar de kanselier zelf zegt dat hij niet minder Europavriendelijk is: 'Integendeel. Onuitgesproken conflicten bezorgen Europa vroeg of laat moeilijkheden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden