Nieuwsklimaatakkoord EU

EU bereikt akkoord over klimaatdoelen: 55 procent reductie in 2030

Na een nacht onderhandelen bereikten EU-leiders een klimaatakkoord: tenminste 55 procent reductie in 2030. Polen lag lange tijd dwars.

Duits bondskanselier Angela Merkel (links) in gesprek met EU-president Charles Michel (midden). Beeld AFP
Duits bondskanselier Angela Merkel (links) in gesprek met EU-president Charles Michel (midden).Beeld AFP

De leiders van de Europese Unie bereikten vrijdagochtend een akkoord over de Europese klimaatdoelen voor 2030. In dat jaar moet de uitstoot van broeikasgassen teruggebracht zijn met 55 procent, vergeleken met 1990. Die reductie is noodzakelijk om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken. Met de nieuwe reductie schroeft de EU haar ambities op: eerder was een reductie van 40 procent afgesproken.

Vrijdagochtend vroeg maakte EU-president Charles Michel het akkoord bekend. ‘Europa is de leider in de strijd tegen klimaatverandering. We hebben besloten uitstoot van broeikasgassen in 2030 met tenminste 55 procent te verminderen’, aldus Michel op Twitter.

De onderhandelingen duurden onverwacht lang omdat vooral Polen een ruimhartige financiële compensatie eiste voor zijn energietransitie. Net als andere Oost-Europese landen is het land nog altijd sterk afhankelijk van steenkool.

Met het akkoord voorkomt de EU een pijnlijke impasse aan de vooravond van een klimaatconferentie van de VN.

Lees ook:

Het streven om de EU klimaatneutraal te maken in 2050 werd eind vorig jaar gegijzeld door Polen, Hongarije en Tsjechië. De premiers van deze landen eisten eerst garanties over financiële steun uit Brussel om hun economieën te verduurzamen.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen wil de Europese CO2-uitstoot voor 2030 met 55 procent te verlagen. Dat gaat de EU-lidstaten een hoop extra geld kosten, maar de economische groei zal er niet onder lijden, becijfert een effectenstudie van de Commissie.

Brussel gaat honderden miljarden investeren om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken. Er moeten onder meer 2 miljard bomen worden geplant en 1 miljoen laadpalen voor elektrische auto’s worden neergezet.

De Europese Commissie wil de komende decennia 800 miljard euro investeren in windparken op zee. Dat moet leiden tot een vervijfvoudiging van de offshore windenergiecapaciteit in 2030. In 2050 moeten er zelfs 25 keer zoveel windturbines in Europese wateren staan als nu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden