EU beperkt verkoop kalasjnikovs

De Europese Commissie stelt woensdag voor de verkoop van semi-automatische wapens als kalasjnikovs verder aan banden te leggen. Het voorstel komt na de terreuraanslagen in Parijs en wordt vrijdag besproken door de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Franse president François Hollande. Beeld null
De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Franse president François Hollande.

Het bloedbad in Parijs dwingt volgens de Commissie tot grote spoed bij nieuwe maatregelen alsook bij de uitvoering van eerdere beloften. Veel voorstellen die na de aanslag op Charlie Hebdo (7 januari) op tafel kwamen, wachten nog steeds op uitvoering. Dat geldt ook voor beperking van de verkoop van wapens.

De huidige Europese regels daarvoor stammen uit 1991. In die tijd speelde terrorisme nauwelijks een rol in de EU en werd de verkoop van semi-automatische wapens in sommige lidstaten onder voorwaarden met een vergunning toegestaan. De Commissie stelt nu voor dit type wapens - ook gebruikt in Parijs - als militaire wapens te bestempelen, waardoor ze niet meer verkocht mogen worden.

Ook wil de Commissie een halt toeroepen aan de handel in oude wapens die als militaire parafernalia over de toonbank gaan. Deze wapens moeten onklaar zijn gemaakt maar volgens de Commissie zijn de gehanteerde methoden hiervoor makkelijk terug te draaien. Zo wordt er soms lood in de loop gegoten, een metaal dat na verhitting in een simpele oven er weer uit kan worden gehaald. In het Commissievoorstel wordt de deactivering van de wapens permanent.

Aanslagen Parijs

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de aanslagen in Parijs.

Invoercontroles

Om de illegale invoer van wapens (veelal uit de Balkanlanden) tegen te gaan, zint de Commissie op slimmere invoercontroles. Die variëren van de inzet van speciale speurhonden - die de beschermingsolie van nieuwe wapens ruiken - tot meer oplettendheid bij de post- en pakketbezorgers.

De Commissie probeert vandaag eveneens een doorbraak te forceren in de aanslepende controverse tussen de lidstaten en het Europees Parlement over de opslag van gegevens van vliegtuigpassagiers. Die zijn van grote waarde bij het opsporen van terroristen. Frankrijk dringt ook aan op betere controle van reizigers in internationale treinen als de Thalys.

Een Kalasjnikov. Beeld null
Een Kalasjnikov.

Buitengrenzen

De Commissie zet verder in op een effectieve controle van mensen bij de Europese buitengrenzen. Meer dan nu moeten douaniers alert zijn op verdachte personen - 'verdacht' op basis van Europese risicoprofielen - die vervolgens direct gecheckt worden in Europese en internationale (Interpol) databestanden.

De lidstaten verzekerden Frankrijk dinsdag unaniem dat ze willen helpen in de strijd tegen het terrorisme. Parijs deed een beroep op artikel 42, lid 7 van het Europees Verdrag - voor het eerst in de Europese geschiedenis geactiveerd - dat alle landen tot steun verplicht als één lidstaat wordt aangevallen. De komende dagen bespreekt Parijs met de andere hoofdsteden wat voor hulp gewenst is.Het kan zijn dat Parijs andere landen vraagt Franse vredes- en ordemissies in Afrikaanse landen over te nemen zodat het zelf meer militaire capaciteit beschikbaar heeft om IS aan te vallen. Ook politionele of materiële steun zijn mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden