Nieuws

EU bemoeilijkt reizen van Belarussische functionarissen als straf voor doorsturen van migranten

De Europese Unie heeft nieuwe sancties getroffen tegen Belarus, dat migranten blijft doorsturen naar de grens met Polen, Letland en Litouwen. Voor functionarissen van het Belarussische regime wordt het door de sancties moeilijker een visum voor de EU te bemachtigen.

Peter Giesen
Een grensovergang tussen Litouwen en Belarus, nabij de Litouwse stad Kapciamiestis. Litouwen heeft de noodtoestand uitgeroepen, die het grenswachten toestaat ‘proportioneel geweld’ te gebruiken tegen migranten. Beeld REUTERS
Een grensovergang tussen Litouwen en Belarus, nabij de Litouwse stad Kapciamiestis. Litouwen heeft de noodtoestand uitgeroepen, die het grenswachten toestaat ‘proportioneel geweld’ te gebruiken tegen migranten.Beeld REUTERS

De EU beschuldigt Belarus van een ‘onmenselijke benadering in gangsterstijl’: migranten worden naar Belarus gelokt en naar de EU-grenzen gestuurd, waar ze in een niemandsland terecht komen.

De EU heeft al een flink pakket aan sancties tegen Belarus afgekondigd na het gewelddadig neerslaan van de protesten tegen de frauduleus verlopen verkiezingen van 2020. De nieuwe sancties voegen daar op zichzelf weinig aan toe. Ze geven wel een politiek signaal aan de Belarussische dictator Loekasjenko: de EU is niet van plan te buigen voor zijn druk.

Aanval

De EU beschouwt het doorsturen van migranten als een ‘hybride aanval’ waarbij mensen worden gebruikt als wapen om de EU te destabiliseren. De nieuwe sancties tonen nog eens ‘de eensgezinde vastbeslotenheid’ van de EU om deze aanval tegen te gaan, zei de Sloveense minister van Binnenlandse Zaken Hojs.

Litouwen riep dinsdag de noodtoestand uit, waardoor ‘mentale dwang’ en ‘proportioneel lichamelijk geweld’ kan worden toegepast om migranten terug te sturen.

De Griekse Eurocommissaris Schinas reist de komende dagen naar landen van waaruit migranten naar Minsk reizen. In totaal zouden twintig landen daarbij een rol spelen. De EU wil dat zij deze migratie aan banden leggen. Daarnaast denkt de EU aan strafmaatregelen tegen luchtvaartmaatschappijen die migranten vervoeren, onder meer uit Syrië, Turkije, Iran, Rusland, Qatar en Tunesië.

Rusland

Belarus wordt gesteund door Rusland. Het Kremlin prees de Belarussische grenstroepen dinsdag om hun ‘verantwoordelijke’ optreden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov suggereerde dat de EU Belarus kan betalen voor het tegenhouden van migranten, zoals het ook Turkije betaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden