'EU-begroting stijgt met 5 procent. Dat kan niet'

Als alle lidstaten moeten bezuinigen, kan de EU niet achterblijven. Dit is het moment om de subsidies aan boeren aan te pakken....

den haag Nederland moeten stevig debatteren over de Europese begroting. ‘Europa wordt als kind behandeld door fouten te vergoelijken’, zegt Kamerlid Han ten Broeke van de VVD. ‘Maar Europa is puber af.’ Hij vindt dat Nederland niet langer tot de grootste nettobetalers aan de Europese Unie behoort.

De Britse premier Margaret Thatcher sloeg tijdens een Europese top in 1984 met haar handtas op tafel. ‘I want my money back!’ Dat leverde de Britten miljarden op. Het is niet de favoriete methode van Ten Broeke. ‘Wel moet Nederland leiders sturen van het type vechtersbazen, maar wel met een hart voor Europa.’

In 2005 regelden premier Balkenende en toenmalig minister van Financiën Zalm 1 miljard korting op de Nederlandse bijdrage.

Ondanks die korting staat Nederland nog steeds in de top-3 van nettobetalers aan de Europese Unie.

‘Het systeem moet worden hervormd om van het steeds weer terugkerende chagrijn af te komen. Dit jaar heeft de Europese Commissie stug 5 procent extra begroot. Terwijl tegen de Europese lidstaten wordt gezegd in het kader van het Groei- en Stabiliteitspact: gij zult bezuinigen en fors ook.

‘De huidige begroting weerspiegelt een realiteit van 50 jaar geleden. Toen waren de landbouwsubsidies bedoeld voor de voedselzekerheid. Ik wil een moderne visie over waar het geld aan wordt uitgegeven: bijvoorbeeld aan energiezekerheid. De VVD is niet tegen geld uitgeven. Maar dan moet het wel de welvaart, vrijheid en veiligheid ten goede komen.’

Maar de VVD wil ook minder betalen dan de 2 miljard euro.

‘Ja. De afdracht kan worden berekend naar het bruto nationaal inkomen. Dan is er een directe relatie tussen hoeveel een land betaalt en hoe het er daar economisch voorstaat. Spreek dan ook af dat de uitgaven maximaal 1 procent van het Europees gemiddelde bruto nationaal inkomen mag zijn, minder kan ook. Dan zou de Commissie 104 miljard euro uitgeven, in plaats van de 130 miljard nu. De Britten maken zich hard voor 0,9 procent. Nederland is in deze discussie in geen velden of wegen te bekennen.

Hoe moet Nederland zich dan wel mengen in die discussie?

‘Met leiders van het type vechtersbazen, die wel Europa in het hart dragen. Nederlanders hebben met het ‘nee’ tegen de Europese Grondwet een oorvijg gegeven aan de bestuurlijke elite, ook aan de VVD. Europa werd te snel te groot, te duur en te bemoeizuchtig.

‘Daarvoor was sprake van 30 jaar consensus. Dat reken ik ook de VVD aan. Toen was er een generatie politici die zei: u moet ons vertrouwen, we leggen het later wel uit. Van die houding móeten we af.

‘Het is bij sommige partijen not done om over de afdracht te praten. Net als 7 jaar geleden toen bleek dat wij een nettobetaler waren geworden. De VVD maakte daar een punt van en D66 riep schande. We werden boekhouders genoemd en stemmingmakerij verweten.

‘Nu heeft elke partij de miljard korting van Zalm ingeboekt in de eigen tegenbegroting. Maar als je zegt dat Nederland nog steeds te veel betaalt, krijg je twee reacties. Of je bent anti-Europees, of Europa is een grote zondebok. Beide reacties maken Europa nog irrelevanter. Zonde, want ik bén een Europeaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden