EU begint missie tegen mensensmokkelaars

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben afgesproken om te starten met een marinemissie op de Middellandse Zee. Het doel van de missie is om mensensmokkelaars te bestrijden, die met een gevaarlijke reis duizenden migraten vanuit Libië naar Europa brengen. Ook besloten ze vandaag de sancties tegen Rusland te verlengen.

Migranten op de Frans-Italiaanse grens in Ventimiglia. Beeld ap

De aanpak van bootvluchtelingen is een belangrijk punt op de agenda's van de ministers van Buitenlandse Zaken in Europa. Eerder werd al besloten tot een verdriedubbeling van het budget om vluchtelingen aan te pakken. Het nieuwe plan waartoe maandag is besloten beperkt zich in eerste instantie tot een verhoogde bewaking van smokkelnetwerken. Hiertoe worden onder andere schepen, duikboten, patrouille-helikopters en drones ingezet, op zijn vroegst vanaf volgende week, aldus een woordvoerder.

De operatie begint in internationale wateren en internationaal luchtruim, totdat de EU toegang krijgt tot Libisch gebied. 'Er zijn dingen die we in internationale wateren kunnen doen waar we vandaag al mee kunnen beginnen', zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Mogherini: 'De komende dagen zal de eerste fase van de operatie worden geïmplementeerd: informatie vergaren over de smokkelnetwerken. De doelen zijn niet de migranten, maar degenen die geld verdienen aan hun levens.' Het doel van de missie is om het business model van de smokkelaars te ontmantelen, door hun boten te vernietigen, voegde ze toe.

Dit jaar maakten al ruim 100 duizend vluchtelingen de oversteek naar Europa, waarbij zeker 2.000 mensen omkwamen. Het gros van de vluchtelingen komt aan in Griekenland of Italië. De oproep van de Europese Commissie om migranten meer over Europese landen te spreiden heeft tot veel weerstand geleid onder de lidstaten. Italië en Griekenland kunnen de aantallen ondertussen bijna niet meer aan.

Beeld anp
Beeld anp

Sancties Rusland

Tijdens de vergadering werd ook besloten tot het verlengen van de economische sancties voor Rusland tot eind januari 2016. De huidige sancties liepen eind juli af. De sancties zullen worden verlengd 'totdat Rusland aan haar verplichtingen van het akkoord van Minsk voldoet', liet de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, weten.

In een reactie hierop liet een woordvoerder van het Kremlin weten dat ook de Russische vergeldingsmaatregelen van kracht zullen blijven. Rusland vindt de sancties van de EU nog steeds 'ongefundeerd.'

In een vertrouwelijk verslag dat is gepresenteerd aan de lidstaten concludeerde de Europese Commissie eerder deze maand dat de Europese economische sancties tegen Rusland succesvol zijn, terwijl de vergeldingsmaatregelen van Moskou nauwelijks invloed hebben.

De Europese economie groeit 0,25 procent minder dit jaar als gevolg van de sanctieoorlog met Rusland. Moskou zucht aanzienlijk zwaarder onder de druk van de sancties en de dalende olieprijs: de Russische economie krimpt dit jaar naar schatting met 3,8 procent. Verder kampt Moskou met een inflatie van 16 procent en halen investeerders en vermogenden hun kapitaal uit Rusland: de Commissie raamt de kapitaalvlucht op 118 miljard in 2015.

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld reuters

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken stelde dat de de verlenging van de Europese sancties tegen Rusland 'onvermijdelijk en nodig' is. Hij wil de druk op Moskou zo hoog mogelijk houden.

Een vreedzame oplossing kan het beste worden bereikt door concrete resultaten te boeken in de onderhandelingen in het kader van het Minsk-akkoord, stelt Koenders: 'Met het besluit van vandaag houden we de druk op Rusland zo hoog mogelijk om hier daadwerkelijke stappen op te zetten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden