EU bant kwik alsnog definitief uit barometers

Besluit betekent einde aan eeuwenoud ambacht...

ANP

STRAATSBURG Kwik mag na ruim 350 jaar definitief niet meer in nieuwe barometers. De stof is te gevaarlijk voor het milieu en de gezondheid, oordeelde het Europees Parlement dinsdag.

Het besluit maakt een einde aan enkele ambachtelijke fabrikanten, zoals het Barometeratelier in Lelystad en Rose Barometers in Schiedam.

Het Europees Parlement had eerder nog voor vrijstelling van deze bedrijven gepleit. Maar onder druk van EU-landen ging het parlement overstag. ‘De milieudrammers hebben het pleit gewonnen’, reageerde VVD-Europarlementariër Jules Maaten teleurgesteld. ‘Het verbod op nieuwe kwikbarometers heeft geen enkele milieuwinst. De fabrikanten gebruiken namelijk gerecycled kwik. De maatregel helpt slechts een eeuwenoud ambacht om zeep.’

Het PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey is blij met het verbod. ‘Ik vind de ambachtelijke barometers heel mooi, maar ze kunnen kapot vallen en kwik verspreiden. Kwik tast het zenuwstelsel aan en maakt mensen minder intelligent’, aldus Corbey. Ze vindt dat er genoeg alternatieven zijn en dat de bedrijfjes genoeg tijd hebben om een alternatieve stof te vinden.

Het Barometeratelier in Lelystad bestrijdt dat er een alternatief voor kwik bestaat. ‘Geklets van politici die dat beweren. Iedereen die op de mavo is geweest weet dat er geen andere stof is met hetzelfde soortelijk gewicht als kwik’, zei eigenaar Jan van Agteren in november rond een eerdere stemming over dit onderwerp.

Van Agteren stelde dinsdag dat zijn zaak slecht is gaan draaien door de negatieve berichtgeving over kwik. ‘Het element kwik dat ik in onze barometers stop, zit in onze aarde. Dat is niet gevaarlijk. Bovendien heb ik al vijf jaar geen kwik meer gekocht. Mensen uit heel het land komen kwik brengen. Ik gebruik dus kwik wat al in de samenleving is.’ Van Agteren kreeg een half jaar geleden nog te horen dat zijn bedrijf kon blijven bestaan. ‘En nu hoor ik dit. Dat parlement doet maar wat.’

Andreas Rose, eigenaar van Rose Barometers Schiedam, kookt van woede. ‘We worden een gemakkelijk slachtoffer gemaakt. Ik bagatelliseer de kwikproblematiek niet, maar wij dragen daar nog geen druppel op de oceaan aan bij. Echte vervuilers worden niet aangepakt.’

Beide mannen zijn benieuwd wat er straks gebeurt met kapotte barometers. ‘Normaal reparen wij die, nu is er juist kans dat mensen het weggooien en het kwik zo in het milieu terechtkomt’, aldus Rose.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden