EU-asielbeleid doet ministers kermen

De pogingen van de Europese Unie om in de toekomst een gemeenschappelijk asielbeleid te gaan voeren, stuiten op tal van praktische en politieke bezwaren....

Toen besloten de Europese regeringsleiders dat er op termijn één asielprocedure moet komen met dezelfde aanvraag- en beoordelingscriteria en gelijke voorzieningen bij opvang. Daarmee wil de EU de groeiende stroom asielzoekers en migranten indammen en voorkomen dat ze van de ene naar de andere lidstaat trekken om een aanvraag in te dienen.

Als streefdatum voor invoering geldt 2004. Ook op het terrein van criminaliteitsbestrijding kwamen de vijftien landen in Tampere een verregaande samenwerking overeen.

De Nederlandse minister van Justitie Korthals stelde donderdag vast dat er 'wel heel veel hooi op de vork' is genomen. 'Het schiet niet op.'

Zo blijkt het niet eenvoudig de wetgeving in de EU-landen op elkaar af te stemmen. Er is een tekort aan mankracht en financiële middelen. De Europese commissaris van justitie Vitorino hield de ministers voor dat het onmogelijk is de regelgeving van één lidstaat als voorbeeld te nemen. 'Dan krijg je veertien ontevreden lidstaten.'

In kringen van de Europese Commissie bestaat irritatie over de opstelling van enkele landen die incidenten, zoals de dood van 58 Chinezen in een koelwagen op weg naar Dover, elke keer weer aangrijpen om nieuwe prioriteiten te bepleiten. Voorstellen volgen elkaar in hoog tempo op. Zo kondigde Zweden, op dit moment EU-voorzitter, een initiatief aan om de illegale handel in vrouwen en kinderen aan te pakken.

Volgens Korthals bestaat er geen twijfel over de noodzaak het beleid te harmoniseren. 'De urgentie wordt zeer gevoeld.' Zelfs landen als Groot-Brittannië en België, die aanvankelijk nogal wat sceptisch stonden tegenover het streven, willen er nu vaart achter zetten, aldus de bewindsman. 'Daar worden de problemen nu ook maatschappelijk merkbaar.'

De Zweedse minister van Justitie Klingvall wees erop dat ook kandidaat-lidstaten hun verantwoordelijkheid moeten nemen door systemen voor de opvang van asielzoekers en migranten op te zetten. Vaak worden deze landen alleen maar gebruikt als tussenstop op weg naar de EU. Volgens haar hebben nieuwe procedures in de Baltische staten er al toe geleid dat de illegale migratie naar Zweden is afgenomen.

Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken Straw, die eerder deze week pleitte voor verdere aanscherping van de regels, vroeg gisteren aandacht voor de rol van landen vlakbij de EU. Hij noemde vooral de westelijke Balkan: 60 procent van de illegalen in West-Europa zou via die landen zijn binnengekomen.

Straw beschikt over rapporten waaruit blijkt dat op dit moment vijftigduizend jonge Chinezen in Belgrado verblijven die wachten op een kans om de EU te bereiken. Hij maakte er ook melding van dat in Sarajevo dagelijks vliegtuigen vol migranten uit Oost-Europa landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden