EU akkoord met nieuwe regels illegalen

Het Europees Parlement heeft woensdag de eerste EU-regels voor terugkeer van illegalen aangenomen. De regels bepalen onder meer dat EU-landen illegalen niet meer onbeperkt mogen vastzetten, zoals in Nederland nu is toegestaan....

ANP

Veel christendemocraten en liberalen stemden voor. De meeste linkse partijen stemden tegen, omdat ze de detentie te lang vinden duren. ‘De mogelijkheid om volwassenen en zelfs kinderen maar liefst achttien maanden op te sluiten gaat te ver’, vindt Europarlementslid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks. De SP spreekt over een ‘onmenselijke EU-richtlijn’.

De PvdA onthield zich van stemmen. VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert, die het compromis had meegeschreven namens de liberale fractie, is opgelucht dat het compromis ongeschonden is gebleven.

‘De EU kampt al jaren met miljoenen illegalen immigranten. De druk om hier een oplossing voor te vinden groeit. En terecht’, meent VVD'ster Hennis-Plasschaert. ‘Door het gebrek aan Europese binnengrenzen is dringend een EU-aanpak van illegalen nodig.’

De nieuwe wet, waar de gezamenlijke EU-landen al akkoord mee waren, bepaalt ook dat uitgezette illegalen vijf jaar de toegang tot de EU ontzegd mogen worden. De nieuwe EU-regels gelden niet voor Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken: die zijn uitgezonderd van EU-regels voor justitie en migratie.

De Europese Commissie had het voorstel voor de EU-terugkeerregeling gedaan om de huidige verschillen tussen EU-landen te verkleinen. ‘Bovendien voorkomt het uitbuiting van illegalen’, zei EU-commissaris Barrot van Justitie).

Het voorstel leidde tot grote verdeeldheid. Bij de stemming waren er 369 voor- en 197 tegenstemmers. Veel linkse partijen menen dat Europa steeds meer een fort wordt, dat immigranten wanhopiger maakt. ‘Met deze regels zijn we medeplichtig aan de immigranten die verdrinken in de Middellandse Zee’, zei een Italiaans Europarlementslid van de extreemlinkse GUE-fractie.

Maar rechtse partijen als Vlaams Belang vinden de regels juist niet ver genoeg gaan. Frank Vanhecke hekelde de gratis rechtsbijstand voor illegalen en de mogelijkheid tot legalisering. ‘Dat heeft juist een aanzuigend effect’, vreest de oud-voorzitter van Vlaams Belang.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt de EU-regels voor illegalen onaanvaardbaar. ‘Detentie moet alleen worden gebruikt in uitzonderlijke gevallen, zo kort mogelijk. Maar zeker niet voor kinderen’, zei secretaris-generaal Kahn maandag bij een begraafplaats in Tenerife, waar mensen zijn begraven die de oversteek vanuit Afrika niet overleefden.

Afrikaanse vluchtelingen arriveren in Calabrië in Italië. (AFP) Beeld
Afrikaanse vluchtelingen arriveren in Calabrië in Italië. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden