EU-aanpak terreur blijft te vaak en te veel steken in goede bedoelingen

De les uit de terreurdaden in Brussel is dat de EU-landen te weinig hebben geleerd van de aanslagen in Parijs. Die harde boodschap gaf Europees Commissaris Avramopoulos (Migratie, Terreurbestrijding) woensdag aan de Europese Justitie- en Veiligheidsministers die vanmiddag in een spoedvergadering bijeenkomen.

Militairen en politie bewaken het Berlaymont gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, na de terreuraanslagen in Brussel. Beeld anp
Militairen en politie bewaken het Berlaymont gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, na de terreuraanslagen in Brussel.Beeld anp

Uit een recent rapport van EU-antiterreurcoördinator De Kerchove blijkt dat ondanks afspraken na de aanslagen in Parijs (13 november vorig jaar, 130 doden) de lidstaten nog steeds veel te weinig gezamenlijk optreden om terroristen aan te pakken. 'De informatie-uitwisseling staat in geen verhouding tot de terreurdreiging', aldus De Kerchove.

De Kerchove wijst erop dat de begin dit jaar opgerichte antiterreurcel bij Europol, kampt met een tekort aan personeel. Hij roept de lidstaten op nationale experts beschikbaar te stellen en vraagt de Commissie om extra geld. Het rapport van De Kerchove leest als een overzicht van goede bedoelingen die te vaak en te veel blijven steken in gebrek aan uitvoering. Lidstaten weigeren hun informatie over terroristen te delen; informatie die wel beschikbaar is in Europese databestanden wordt onvoldoende gebruikt; het gebruik van de gegevens van vliegpassagiers is nog steeds niet geregeld; voorstellen om de illegale wapenhandel aan banden te leggen, wachten op goedkeuring; en de bewaking van de buitengrenzen kan en moet beter.

De dag na de bloedige aanslagen (zeker 31 doden) in België benadrukte Avramopoulos dat 'we moeten leren van onze fouten'. Hij waarschuwde de lidstaten dat het in hun belang is om nu snel en doortastend tegen terrorisme op te treden. 'Het is het mandaat van de kiezer. Niemand weet immers waar de volgende aanslag zal plaatsvinden.'

Ook de Franse premier Valls, woensdag op bezoek in Brussel, toonde zijn ongenoegen over het gebrek aan voortgang bij de terreurbestrijding. 'De burgers begrijpen het niet als we nu niet handelen.' Volgens Avramopoulos 'moeten de lidstaten elkaar gaan vertrouwen. Als het nu niet de tijd is om beter samen te werken, wanneer dan wel?'.

Alles over de aanslagen in Brussel

'Máma', gilt een meisje. 'Máma. Mamáááááá.' Lees hier een reconstructie (+) van de aanslagen in Brussel.

De aanslagen in Brussel getuigen van groeiend vakmanschap en coördinatie. Lees hier meer over de tactiek van IS.

De gezochte broers El Bakraoui zijn volgens de Belgische autoriteiten betrokken geweest bij de aanslagen in Brussel: wie zijn het?

Een overzicht van alle artikelen over de terreuraanslagen in Brussel vindt u hier.

Grote urgentie

Uit de nog vertrouwelijke ontwerpverklaring waarover de Justitie- en Veiligheidsministers zich vandaag buigen, blijkt dat ze hun leven willen beteren. Ze beloven een gezamenlijk onderzoek naar terreurnetwerken die verantwoordelijk zijn voor aanslagen zoals in Brussel en Parijs. Verder roept de verklaring het Europees Parlement op de wet over de registratie van passagiersdata 'binnen enkele weken' goed te keuren. Ook volgt de verklaring - opgesteld door minister Van der Steur - het advies van De Kerchove om vervolgens niet te dralen met de uitvoering van de wet. Die ligt al ruim vier jaar op tafel en lidstaten hebben normaliter na goedkeuring in Brussel twee jaar om de wet in nationale regels om te zetten.

Verder wordt meer uitwisseling en gebruik van informatie over terroristen een 'zaak van grote urgentie' genoemd. Vooral het reisgedrag van terroristen moet beter in kaart worden gebracht.

De daders van de aanslagen in Parijs bezochten vooraf verschillende lidstaten. Ook wordt in de verklaring gepleit voor het vergroten van de veiligheid in het openbaar vervoer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden