Etnografisch museum heropent

Wereldmuseum in Rotterdam is ingrijpend verbouwd.Commercieel concept moet gratis toegang mogelijk maken...

Van onze verslaggever Wim Bossema

Rotterdam Het Wereldmuseum in Rotterdam wordt vanavond feestelijk heropend, na een ingrijpende verbouwing van ruim twee jaar. Het 19de eeuwse pand, de voormalige Yachtclub van Prins Hendrik ‘de zeevaarder’, is grotendeels in oude staat hersteld. Directeur Stanley Bremer zegt in zijn museum alleen nog etnografische ‘topkunst’ te willen tonen. Hij verwacht daarmee 200 duizend bezoekers per jaar te trekken.

De vaste collectie wordt gratis toegankelijk. Het museum blijft tot 22.00 uur open. De openingstentoonstelling is kunst uit Oceanië.

De opvallendste veranderingen aan het gebouw zijn het herstel van de grote Balzaal en de kleinere Salon. Die zijn nu te huur voor conferenties en festiviteiten. Volgens Bremer zijn er inmiddels 150 boekingen.

Bremer gaf een nieuw commercieel concept voor het museum gestalte. De zaalverhuur moet, samen met het restaurant en de winkel, een belangrijke bron van inkomsten voor tentoonstellingen in het museum worden. Het Wereldmuseum zal de helft van de exploitatiekosten (10 miljoen per jaar) zelf opbrengen, de Gemeente Rotterdam de andere helft.

Bremers plan om een groot deel van de stukken in het museumdepot over te doen aan andere musea of te verkopen, veroorzaakte vorig jaar onrust bij de gemeenteraad en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Volgens Bremer is de ‘ontzameling’ nu even bevroren, totdat de, op instigatie van de gemeente ingestelde, commissie van deskundigen met een waardeoordeel over de honderdduizend stukken komt. Wel is al overeengekomen dat de rijke collectie etnografische foto’s van het Wereldmuseum wordt overgedragen ‘in langdurig bruikleen’ aan het Nederlands Fotomuseum, aan de overkant van de Maas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden