Ethnische registratie

'Ik ben een Haagse jongen, met Afrikaanse roots'


Omar Munie (25), tassenontwerper


Geboren in Somalië, woont sinds 1995 in Nederland


'Ik ben als vluchteling uit Somalië gekomen met helemaal niks, nul. Ik ben dankbaar voor wat ik in Nederland heb kunnen opbouwen. Ik heb me hier altijd thuisgevoeld. Natuurlijk, 'allochtoon' is een vervelend woordje, het heeft een negatieve lading. En ja, ik ben ook wel eens gediscrimineerd. Maar belangrijk is hoe je er zelf in staat.


Met een positieve houding, kan je echt Nederlander worden. Dat is niet overal zo. In Saoedi-Arabië zou ik niet kunnen aarden, daar word ik nooit een Arabier. Dat is een groot verschil. Ik heb hier net zo veel rechten als een blanke jongen met blauwe ogen.


Ik werk veel met allochtone jongeren die in een slachtofferrol zijn gekropen. Ze komen meestal niet uit de makkelijkste wijken. Toch houd ik hun voor: als je je in Nederland niet thuisvoelt, moet je eerst in de spiegel kijken.


Het sterkst voel ik me een Nederlander,wanneer ik ga vliegen. Ik verlaat dan het land, waar ik mijn carrière heb opgebouwd, dat mij onderdak heeft gegeven. Dan besef ik: hier heb ik mijn toekomst, ik kan niet terug naar Somalië. Hoe ik mezelf zie? Ik ben een Haagse donkere jongen met Afrikaanse roots. Ik ben trots op beide identiteiten.'


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


'Chinees is trots op allochtone vriend'


Lulu Wang (51), schrijfster


Geboren in China, woont sinds 1986 in Nederland


'In China zwaaien voor allochtonen alle deuren open. Mijn 'allochtoonvriend' betekent meestal 'mijn rijke en gerespecteerde vriend'. Vleiend dus.


Toen ik naar Nederland kwam, kleefde er een nare bijsmaak aan het woord allochtoon. Ik werd door sommige kinderen nageroepen als 'pinda-Chinees'. Zelfs in 2008 associeerden velen hier 'Chinees zijn' met het gedogen van de dictatuur, met babymeisjesmoorden, genocide.


Nu er een meltdown gaande is van de Amerikaanse economie, de eurocrisis grimmige vormen aanneemt en de Chinese economie - ondanks de wereldrecessie - blijft groeien, heeft 'Chinees zijn' meer muzikale bijklanken gekregen.


De wortel van het probleem schuilt niet in het woord, maar in wat erachter ligt. Sterker nog, wat erachter ligt is niet het probleem, maar hoe je ermee omgaat. Dus moet iedereen maar zelf weten hoe hij zijn medemensen noemt.


Ik ben een trotse allochtoon. Ik kan het mooie van de oosterse cultuur met het goede van de westerse cultuur combineren.


Ik zie er exotisch uit en ik ben klein van gestalte. Dat is best handig als er een uitverkoop is. Ik kan bijvoorbeeld de kleine maten die overblijven in de winkels voor een appel en een ei kopen. Zo kan ik chique kleren dragen die eigenlijk bedoeld zijn voor de echtgenotes van bankdirecteuren.'


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"Noem me hoe je wilt, ik laat mezelf onbenoemd'


Meral Polat (30), actrice


Geboren in Amsterdam in 1982


'Als het woord allochtoon moet verdwijnen, wordt het allemaal zo zwaar. Zo beladen. Zijn woorden soms verboden? Bovendien komt er wel weer een nieuw woord. Dat zie je met bejaarden ook. Eerst was het oudjes, die term werd besmet. Toen werd het bejaarden en dat voelt ook niet fijn.


Een keer, in groep 4 van de basisschool, heb ik me gediscrimineerd gevoeld. Toen zeiden ze 'vieze Turk' tegen me. Ik dacht: waar hebben ze het over? Ik een buitenlander? Dit is toch ook mijn land. Ik snapte niet wat ze bedoelden.


Ik voel me nooit als allochtoon aangesproken. Wat ik merk is dat als mensen met elkaar praten, elkaar leren kennen, openstaan voor elkaar, de begrippen 'jij' en 'ik', 'de ander','de allochtoon' vervagen en dat mensen elkaar gaan zien.


Last van sociale groepsdruk heb ik nooit gehad. Ik zit ook niet opgesloten in een specifieke groep. Al op de middelbare school ging ik soms bij de jongens staan, dan weer bij de Turkse meisjes, bij Hollandse feestende meiden, of bij donkere hiphop gasten. Ik heb vriendschappen met uiteenlopende mensen.


Hoe ik mezelf zie? Soms ben ik een Nederlander, soms een Medelander, soms een Amsterdamse actrice of een Koerdische zangeres. Noem me maar wat je wilt. Ik laat mezelf liever onbenoemd.'


'Chinees is trots op allochtone vriend'


'Noem me hoe je wilt, ik laat mezelf onbenoemd'


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


'Geen allochtoon zijn, een verademing'


Martin Sitalsing (50)


Geboren in Suriname, woont sinds 1970 in Nederland


'Toen ik op 1 oktober 2009 korpschef van de politie Twente werd, kwam er een golf van publiciteit over me heen. Ik werd overal aangeduid als de eerste allochtone korpschef van Nederland. Daar was geen weerstand aan te bieden. Ik heb die vloed van publiciteit benut om aandacht te vestigen op andere thema's.


Maar op een gegeven moment was ik er echt klaar mee. Ook uit mijn omgeving kreeg ik te horen dat het vervelend werd. De term allochtoon is 'uit-sluitend'.


Een verademing was het dat het woord allochtoon niet viel, toen ik in januari benoemd werd tot hoofd Bureau Jeugdzorg in Groningen.


Ik kwam daar binnen als Martin Sitalsing en dat is heel prettig. Het verschil is misschien dat de politie een specifiek allochtonenbeleid hanteert. Toen er eentje benoemd werd tot korpschef, gaf dat veel discussie.


Verdeeldheid is er ook over de noodzaak etnisch specifieke criminaliteitscijfers te gebruiken voor gerichte interventies. Maar de etnische achtergrond van crimineeltjes is niet relevant. Essentiëler is de sociaal-economische klasse. Politie-interventies zijn niet anders in Oude Pekela of Vlagtwedde.


Op mijn Surinaamse identiteit wil ik wel worden aangesproken. Die verwijst niet naar achterstand, maar naar mijn geboorteland. Ik noem me Nederlander van Surinaamse, Hindoestaanse komaf.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden