Ethische commissie FIFA heeft elf bestuurders op de korrel

De FIFA heeft woensdag de namen van elf voetbalbestuurders bekendgemaakt die zich moeten verantwoorden voor mogelijke overtredingen van de ethische regels. Tot dat gezelschap behoren onder meer Sepp Blatter en Michel Platini, de machtigste mannen van het bestuurlijke voetbal die al een schorsing van 90 dagen uitzitten. Ook Jerôme Valcke, die onlangs als secretaris-generaal door de FIFA op non-actief werd gesteld, is onderwerp van onderzoek.

Willem Feenstra en Mark Misérus
Franz Beckenbauer. Beeld afp
Franz Beckenbauer.Beeld afp

Het onderzoek naar Franz Beckenbauer is inmiddels overgedragen aan de rechtsprekende kamer van FIFA's ethische commissie. Daarmee lijkt een vonnis tegen de voormalige international en bondscoach van Duitsland een kwestie van tijd. Dat geldt ook voor de Spaanse bondsvoorzitter Ángel María Villar. Hij is dezer dagen de hoogste official in rang bij de Europese voetbalunie UEFA, nu voorzitter Platini is geschorst. Eerder op woensdag werd al bekend dat de ethische commissie oud-speler Villar op de korrel heeft.

Blatter en Platini werden twee weken geleden voor 90 dagen geschorst. Zij moeten zich verantwoorden voor een onderlinge transactie van 1,8 miljoen euro, die nergens in de boeken is opgenomen en tevens wordt onderzocht door de Zwitserse aanklager. Door hun schorsing hebben de twee tijdelijk afstand moeten doen van hun voorzitterschap bij de FIFA en UEFA. Tot die straf erop zit, mogen zij geen enkele rol in het voetbal vervullen.

Dinsdag stemde het FIFA-bestuur ermee in dat de ethische commissie de namen onthulde van personen tegen wie ze een onderzoek heeft lopen. De andere bestuurders die ervan worden verdacht dat ze de ethische regels hebben overtreden, zijn vooral schimmen uit het verre en minder verre verleden die al eerder in opspraak zijn geraakt. Zo werden FIFA's voormalige vicevoorzitters Jeffrey Webb (Kaaimaneilanden) en Eugenio Figueredo (Uruguay) in mei opgepakt bij de door de VS opgezette invallen in een Zwitsers hotel. Korte tijd later vierde Blatter zijn herverkiezing als FIFA-president.

Anderen, zoals de Thai Worawi Makudi en de Nigeriaan Amos Adamu werden dankzij undercoverwerk van de Sunday Times ontmaskerd. Ze vroegen geld in ruil voor hun stem bij de gecombineerde toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Makudi werd onlangs voor 90 dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Adamu had er al een drie jaar lange schorsing op zitten en riskeert nu dus een nieuwe sanctie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden