Ethisch verantwoord slachten is een contradictio in terminis

Minister Van Aartsen zal een speciale commissie in het leven roepen om erop toe te zien dat de slachting van 64 duizend kalveren op een 'ethisch verantwoorde' wijze zal plaatsvinden (de Volkskrant, 1 april)....

Aangezien de kans welhaast nihil is dat deze kalveren besmet zouden zijn met het BSE-virus en er bovendien niet eerst eens een steekproefsgewijs onderzoek plaatsvindt, kan ik niet anders dan concluderen dat bezorgdheid voor de volksgezondheid niet het motief is.

De ethiek is dan ook ver te zoeken wanneer er zo'n groot aantal dieren vernietigd moet worden om inkomsten veilig te stellen. De totale zinloosheid van deze slachting wordt nog eens benadrukt als je bedenkt dat het hoogst twijfelachtig is dat hiermee het vertrouwen van de consument zou worden teruggewonnen: een pijnlijke ironie.

Van Aartsen begaat een misdaad die eens te meer aantoont dat de mens zijn verantwoordelijkheid voor deze planeet en haar inwoners niet wil of kan dragen. Laat degenen die belast zijn met de uitvoering van dit karweitje van Van Aartsen, dit op de stoep voor zijn huis doen. Gezien de omstandigheden lijkt mij dit ethisch verantwoord.

DEN HAAG Evert Dominicus

Druk maken

Wij hebben geen vinger uitgestoken om te voorkomen dat honderdduizend Ruandezen, Joegoslaven en Tsjetsjenen werden vermoord. Dus waarom zouden wij ons druk maken om een paar miljoen koeien?

BUSSUM Meerten Welleman

Veilig vlees

Wilt u verzekerd zijn van een veilig stukje rundvlees, zoek dan in uw omgeving een biologisch melkveebedrijf waar het veevoer voldoet aan strenge eisen. Daar koopt u een pasgeboren kalf en vraagt aan de boer of het dier nog een jaar op het bedrijf mag blijven. U betaalt natuurlijk kost en inwoning voor het kalf, dat op deze manier is verzekerd van een goed leven; zomers in de wei en 's winters in het stro.

Wanneer het dier slachtrijp is, kunt u het vergezellen naar het slachthuis of de dorpsslager. U bepaalt zelf, met deskundig advies van de slager, wat voor vlees u wenst en wat u door de gehaktmolen draait. Is uw diepvrieskist niet berekend op zo'n grote hoeveelheid vlees, dan koopt u het kalf samen met anderen of u verkoopt het overschot aan de slager. U bent nog goedkoop uit ook.

WAGENBORGEN Henk Boonstra

Trieste hompen

Dat we wat beschaving betreft de oudheid nog niet zijn ontstegen, kunnen we lezen in Metamorphosen van Ovidius. Daarin gaat Pythagoras te keer tegen het eten van vlees:

'Mensen! Zie ervan af uw lichaam met misdadig voedsel te verontreinigen. Er is toch graan, er is toch fruit aan zwaarbeladen takken? Druiven, zwellend aan de wijnstok?

'Er is veel mals gewas, veel groente die u op het vuur zacht stoven kunt of koken. Niemand die te kort heeft aan roomwitte melk of honing met de bloesemgeur van tijm.

'De Aarde, liefste aller moeders, schenkt ons zoveel rijkdom en desondanks wil men alleen nog maar zijn wreed gebit in trieste hompen zetten en tekeer gaan als Cyclopen? Kan men alleen de honger van een ongeduldige vreetzieke maag genezen door een ander dier te doden?'

Stuitend en fascinerend dat de hedendaagse koeiengekte ons tweeduizend jaar in de tijd terugzet.

AMSTERDAM

Veronica Bruijns

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden