Ethiopische militairen nemen Somalisch vliegveld in

Ethiopische militairen hebben zaterdag het vliegveld bij de Somalische stad Wajid ingenomen en hebben vervolgens extra manschappen ingevlogen...

ANP

In de nachtelijke uren namen de militairen de controle over het vliegveld over van lokale milities. Verzet zou er niet zijn geboden. Twee Ethiopische helikopters met militairen landden zaterdagmiddag.

De Ethiopische militairen hebben ook de stad Wajid zelf, waar een aantal VN-hulporganisaties zijn basis heeft, in handen. In de straten van Wajid patrouilleren volgens de inwoners Ethiopische soldaten.

Donderdag waren al honderden en mogelijk duizenden Ethiopische militairen de grens overgetrokken. De regeringen van Ethiopië en Somalië hebben officieel tegengesproken dat Ethiopische troepen in het buurland zijn.

Wajid ligt halverwege de Ethiopische grens en de stad Baidoa, waar de vleugellamme interimregering van Somalië zetelt. Ook daar bevinden zich Ethiopische militairen, die de interim-regering moeten steunen.

De Somalische overgangsregering onder leiding van president Abdullahi Yusuf had de Ethiopische regering om bescherming gevraagd, nadat de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC) vrijwel geheel Somalië had veroverd. Veel parlementariërs willen echter niets meer met de interim-regering te maken hebben. Ze beschouwen het als een marionettenregering van de Ethiopiërs.

De vrees dat het tot een bloedig treffen zal komen tussen de UIC en Ethiopische militairen lijkt steeds dichterbij te komen. Leiders van de nieuwe moslimfundamentalistische machthebbers in Somalië verklaarden vrijdag de ‘heilige oorlog’ aan Ethiopië.

De UIC nam vorige maand de macht over en de hoofdstad Mogadishu en breidt sindsdien gestaag haar macht uit. Zij heeft zaterdag het vredesoverleg met de interim-regering afgebroken in verband met de intocht van de Ethiopische troepen. De tweede ronde van vredesgesprekken stond op het punt van beginnen in de Sudanese hoofdstad Khartoem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden