Ethiopische atleten mogen van rechter voorlopig blijven

De atleten Tadesse Wolde-Meskel, Tekeije Gebre-Selasse en Getaneh Tessema mogen voorlopig in Nederland blijven, maar de meeste andere Ethiopische asielzoekers moeten naar hun land terugkeren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De rechtbankpresidenten deden uitspraak in 299 kort gedingen die Ethiopiërs hadden aangespannen om in afwachting van hun herzieningsverzoeken in Nederland te mogen blijven. Van de 299 Ethiopiërs moeten er 199 het land uit. Honderd die hier langer dan drie jaar zijn, mogen voorlopig blijven.

Over het hanteren van die drie-jarentermijn zal de rechtseenheidkamer van de rechtbank in Den Haag begin juni uitspraak doen. De presidenten hebben zich in hun beslissingen gebaseerd op documenten over de politieke en mensenrechtensituatie in Ethiopië. De situatie zou na de val van het regime-Mengistu in mei 1991 sterk zijn verbeterd.

Volgens de rechter zijn de drie atleten weliswaar ook geen echte vluchteling, maar leveren ze wel een waardevolle bijdrage aan het niveau van de atletiekbeoefening in Nederland. Tessema werd vorige week Nederlands kampioen veldlopen.

Maar ook deze 27-jarige Ethiopiër heeft volgens de rechter op geen enkele manier kunnen aantonen dat hij een vluchteling is in de zin van het Vluchtelingenverdrag en de Vreemdelingenwet. Wel heeft hij zich er met succes op kunnen beroepen dat er een wezenlijk belang is gemoeid met zijn verblijf in Nederland.

De atletiekunie schreef een brief waarin zij stelde dat de hardloper een waardevolle bijdrage levert aan het niveau van de atletiekbeoefening in Nederland. Verder is van belang dat hij sinds 1 januari in zijn eigen levensonderhoud voorziet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.