Etentjes, feesten en geschenken zijn taboe in strijd om mondiale sporttroon

In juli treedt Juan-Antonio Samaranch na 21 jaar terug als IOC-president. Dinsdag verstreek de termijn waarop IOC-leden zich kandidaat konden stellen voor diens zetel....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Vijf kandidaten zijn er voor het voorzitterschap van het Internationaal Olympisch Comité, hetzelfde aantal was er 21 jaar geleden toen de opvolger van Lord Killanin moest worden gekozen. Net als deze zomer kwamen de IOC-leden ook in 1980 bijeen in Moskou; één ronde was toen voldoende om de voormalige falangist Samaranch op 's werelds belangrijkste sporttroon te helpen.

Komende zomer zal één ronde vermoedelijk niet volstaan. Was Samaranch in 1980 verreweg de sterkste kandidaat (de anderen waren Marc Hodler, Willi Daume, Lance Cross en James Worrall), ditmaal ziet het ernaar uit dat de verkiezing spannender zal verlopen. Wordt het Dick Pound, Jacques Rogge of Un Yong Kim? En zijn Pál Schmitt en Anita DeFrantz op voorhand kansloos?

Tegenwoordig ziet de Ethische Commissie van het IOC, in het leven geroepen na het grote corruptieschandaal, erop toe dat de verkiezingen 'fair' verlopen. Kandidaten mogen geen etentjes organiseren voor andere IOC-leden, feesten zijn verboden, geschenken uit den boze.

De vraag is wie het doen en laten van de kandidaten toetst. Wanneer Rogge bij Anton Geesink op bezoek komt, en de Belg betaalt de rekening van het diner, wie trekt er dan achteraf aan de bel bij de Ethische Commissie?

Samaranch was in 1980 Spaans ambassadeur in Moskou, en kon vanuit die positie lobbyen in communistisch Oost-Europa. Voor de rest van de benodigde stemmen tekende de toenmalige hoogste baas van Adidas, Horst Dassler.

Anno 2001 opereert het IOC transparanter, maar het blijft verbazen dat Kim een van de sterkste kandidaten is om Samaranch op te volgen. De Zuid-Koreaan kreeg een waarschuwing na het corruptieschandaal, omdat hij als IOC-lid zijn kinderen had bevoorrecht.

Hij kan echter nog steeds rekenen op een sterk Aziatisch machtsblok, was gast bij de inauguratie van Bush, is geliefd bij veel Afrikaanse IOC-leden. Voor de leden hanteert hij een interessante verkiezingsleus. Wat Kim betreft mogen álle IOC-leden kandidaatsteden straks weer met een bezoek vereren. Juist door dit privilege, dat fraude in de hand werkt, werd het IOC drie jaar geleden aan het wankelen gebracht.

Iedereen met het sporthart op de juiste plaats zal zijn keuze laten vallen op Pound of Rogge. Beiden hebben hun sporen verdiend. Chirurg Rogge maakte indruk als voorzitter van de organisatiecommissie van de Spelen van Sydney.

Pound haalde de bezem door de olympische familie na het corruptie-schandaal, verdiende miljarden voor het IOC in de onderhandelingen met sponsors en televisie-zenders, werd preses van het Anti-Doping Agentschap Wada.

Rogge en Pound hebben aangegeven dat zij het IOC willen moderniseren, dat zij tegenstander zijn van nog grootschaliger Spelen, dat zij voorstander zijn van modern management. Voor IOC-leden zijn dat niet altijd doorslaggevende argumenten om op een van beiden te stemmen.

Sommige leden zullen zware persoonlijke afwegingen maken. Sepp Blatter, de hoogste baas van voetbalbond FIFA en ook IOC-lid, hoopt volgend jaar op een nieuwe termijn als preses van de FIFA, maar dan moet de Zwitser wel afrekenen met Chung Mong Joon, uit Zuid-Korea.

Chung bezit veel Europees krediet, in het bijzonder uit Duitsland. Hij overtuigde de Aziatische leden van de FIFA om op Duitsland te stemmen, als gastland voor het WK van 2006. Blatter voelt de bui hangen, ook de Afrikaanse landen zijn hem niet vriendelijk gezind. Onder zijn bewind verloor Zuid-Afrika het recht om datzelfde WK te organiseren.

De kans is groot dat Blatter de komende zomer op Kim stemt. Een Zuid-Koreaan als voorzitter van het machtigste sportorgaan in de wereld, daarmee slinken in 2002 de kansen van Chung. Want twéé Koreanen op de belangrijkste sportzetels van de wereld - dat lijkt uitgesloten.

IOC-leden als prins Willem-Alexander zullen zich niet door deze politieke overwegingen laten leiden in hun stemgedrag, maar wat te denken van een lid als Thomas Bach? In de nabije toekomst wil deze Duitser zich kandidaat stellen als IOC-voorzitter.

Wordt Europeaan Rogge in juli gekozen, dan slinken Bachs kansen aanzienlijk. Want na Rogge opnieuw een Europeaan als baas van het IOC, dat ligt niet voor de hand. Ook voor Bach nemen de kansen toe als hij op de oude, conservatieve Kim stemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden