Eten wat je maar wil, maar wel in een uur

Onbeperkt eten voor een vast bedrag is een ingeburgerd fenomeen. Schransen tegen een uurtarief van vijftien gulden is nieuw en spreekt misschien nog wel meer tot de verbeelding....

De eigenaar van Dim Sum Court, met vestigingen aan de Zeedijk en het Rokin in Amsterdam, stelt met dit nieuwe concept de magen van vooral jongeren en toeristen op de proef. Ze betalen bij binnenkomst vijftien gulden en krijgen een bord. Dit mag een uur lang worden volgeschept met vlees, groenten en sauzen uit de ongeveer twintig bakken in het buffet. Koffie, thee en bier moeten apart worden afgerekend.

Een blik in de restaurants leert dat de tijdslimiet niet is ingesteld om veelvraten af te remmen, maar eerder om de tafeltjes weer snel leeg te krijgen. In het filiaal aan de Zeedijk staan vier tafels voor vier man en nog een barretje aan de muur.

Hooguit twintig eters kunnen er in een keer terecht, te weinig om een restaurant draaiende te houden. Dus moeten de klanten niet te lang blijven zitten.

Langer dan drie kwartier eet trouwens niemand, vertelt manager L. Wang. Daarna drinken ze nog wat thee of koffie. Ze vraagt alleen als het heel druk is beleefd hoe lang de gasten nog nodig denken te hebben.

Ze komen niet voor de limiet op prijs en tijd maar voor het buffet, zegt Wang. 'Het voordeel daarvan is dat je alles kunt zien en proberen. Je hoeft niet op te eten wat je bestelt.'

De Amerikaanse gast T. Tate kent het all-you-can-eat-idee uit de Verenigde Staten. Maar ze is verbaasd over de vastgestelde tijd. 'Ik vroeg me al af waarom wij dat niet hebben. Volgens mij is dat omdat Amerikanen altijd het extreme opzoeken. Daar heb je wel de tijd voor nodig.'

Tegenover de onbeperkte overvloed in Amerikaanse restaurants komt het gelimiteerde buffet over als een typisch Hollandse vinding, die per ongeluk door een Chinees is geïntroduceerd. Maar volgens Wang is het 'uurgeldrestaurant' ook in Londen en New York te vinden.

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is niet enthousiast over het initiatief. 'Wij vinden dat een restaurant meer is dan een vreetschuur, je geniet er van voedsel en gezelschap', zegt voorzitter H. Verweij. Hij hoopt niet dat afrekenen per uur een trend wordt.

Buffet-kenner Tate kan zich voorstellen dat mensen tegen een tijdslimiet zijn. 'Zo'n beperking staat toch lijnrecht tegenover het karakter van een buffet: daar hoor je oneindig van door te kunnen eten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden